Evlilik olgunluğunun yordayıcıları olarak sosyal karşılaştırma, benlik farklılaşması, algılanan helikopter ebeveynlik
Social comparison, differentiation of self, perceived helicopter parenting as predictors of marriage maturity
  1. Tez No: 933773
  2. Yazar: ŞEYMA DOĞAN YÖYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik olgunluğu, Sosyal karşılaştırma, Benlik farklılaşması, Helikopter ebeveynlik, Marriage maturity, Social comparison, Differentiation of self, Helicopter parenting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı bekar bireylerin sosyal karşılaştırma, benlik farklılaşması ve algılanan helikopter ebeveyn tutumunun evlilik olgunluğunu yordama gücünü ortaya koymaktır. Ayrıca evlilik olgunluğunun bazı kişisel değişkenler (cinsiyet, romantik ilişkiye sahip olup olmama ve evliliğe hazır hissetme) açısından ele alınması araştırmanın bir diğer amacıdır. Araştırmanın çalışma grubunu uygun örnekleme yöntemi ile ulaşılan 18-40 yaş aralığındaki 450 bekar birey oluşturmaktadır. Bu araştırma ilişkisel taramanın kullanıldığı betimsel bir araştırmadır. Araştırmada bazı kişisel değişkenler ile ilgili veriler“Kişisel Bilgi Formu”, evlilik olgunluğu ile ilgili veriler“Evlilik Olgunluk Ölçeği”, sosyal karşılaştırma ile ilgili veriler“Iowa-Netherlands Sosyal Karşılaştırma Yönelimi Ölçeği (INCOM-T)”, benlik farklılaşması ile ilgili veriler“Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği (BAÖ)”ve algılanan helikopter ebeveynlik ile ilgili veriler“Helikopter Ebeveyn Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma verileri korelasyon, regresyon analizleri ve t testi ile incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde evlilik olgunluğu ile benlik farklılaşması arasında düşük düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı ilişki bulunurken evlilik olgunluğu ile sosyal karşılaştırma ve algılanan helikopter ebeveyn tutumu arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Bununla birlikte sosyal karşılaştırma ve benlik farklılaşmasının evlilik olgunluğunun anlamlı yordayıcısı olduğu, algılanan helikopter ebeveyn tutumunun ise anlamlı bir yordayıcısı olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca evlilik olgunluğunun cinsiyete göre anlamlı bir biçimde farklılaşmadığı görülürken, romantik ilişki içinde olanların ve evliliğe hazır hisseden kişilerin evlilik olgunluğu düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the predictive power of social comparison, differentiation of self, and perceived helicopter parenting attitude on marriage maturity among single individuals. Another aim of the study is to examine marriage maturity in terms of some personal variables (gender, having a romantic relationship or not and feeling ready for marriage). The study group of the research consists of 450 single individuals between the ages of 18 and 40, who were reached through a convenience sampling method. This is a descriptive study using relational survey model. In the study, data related to some personal variables were obtained by using 'Personal Information Form', data related to marriage maturity were obtained by using 'Marriage Maturity Scale', data related to social comparison were obtained by using 'Iowa-Netherlands Social Comparison Orientation Scale (INCOM-T)', data related to differentiation of self were obtained by using 'Differentiation of Self Scale (DASS)' and data related to perceived helicopter parenting were obtained by using 'Helicopter Parent Scale'. The research data were analysed by correlation, regression, and t-test. As a result of the analyses, a low level positive and significant relationship was found between marriage maturity and differentiation of self, while no statistically significant relationship was found between marriage maturity and social comparison and perceived helicopter parenting. However, social comparison and differentiation of self were found to be significant predictors of marriage maturity, whereas perceived helicopter parenting was not a significant predictor. Furthermore, while it was observed that marriage maturity did not show a significant difference based on gender, it was determined that those who were in a romantic relationship and those who felt ready for marriage had higher levels of marriage maturity.