Kolorektal malignite cerrahisi uygulanacak geriatrik hastalarda kırılganlık ve sarkopeninin postoperatif derlenme ve komplikasyonlara etkilerinin araştırılması
An investigation of the effects of frailty and sarcopenia on postoperative recovery and complications in geriatric patients undergoing colorectal cancer surgery
  1. Tez No: 933788
  2. Yazar: RÜŞTÜ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, Sarkopeni, Ultrasonografi, Anesteziden Derlenme, Postoperatif Komplikasyonlar, Frailty, Sarcopenia, Ultrasonography, rectus femoris, Recovery from Anesthesia, Postoperative Complications
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızda kolorektal kanser cerrahisi geçirecek geriatrik hastalarda; kırılganlık ve sarkopeninin postoperatif derlenme ve komplikasyonlara etkisini araştırmayı amaçladık. Etik kurul onayını takiben prospektif olarak yapılmasını planladığımız çalışmamıza genel anestezi altında opere edilecek ASA skoru I-III, 42 hasta dahil edildi. Monitörizasyondan sonra FRAIL anketi ile kırılganlık tespiti, STAR oranı ile sarkopeni tespiti yapıldı. Ultrasonografi ile rektus femoris ve vastus intermedius kas kalınlıkları ölçülüp kaydedildi. Uyluk boyları ölçülüp kaydedildi. Rektus Femoris/Uyluk Boyu (RF/B), Vastus İntermedius/Uyluk Boyu (VI/B), Toplam Kas Kalınlığı/Uyluk uzunluğu (T/B) hesaplanarak kaydedildi. Operasyon sonrası hastalar Modifiye Aldrete Skorlamasına göre takip edildi, 9-10 puana ulaşma zamanları kaydedildi, derlenme ünitesinden ayrılma süreleri kaydedildi. Postoperatif olarak komplikasyonlar açısından Clavien-Dindo Sınıflaması ile takip edildi, hastaneden taburculuk süreleri kaydedildi. Bulgularda kırılganlık durumu ve ASA skorları arasında anlamlı fark tespit edildi. Yaş ile kırılganlık durumu arasında anlamlı farklılık bulundu. Kırılganlık durumu ile kırılganlık öncesi durum arasında kas kalınlığı açısından anlamlı fark tespit edildi. Sarkopenik erkeklerle kadınlar arasında yaş açısından anlamlı fark bulundu. Erkek hastalarda VI/B değeri ile sarkopeni tanısı için anlamlı ilişki tespit edildi. Kadınlarda RF/B, VI/B ve T/B değerleri ile sarkopeni tanısı için anlamlı ilişki tespit edildi. Sonuç olarak VI/B ölçümü ile sarkopenik hastalar operasyon öncesi tahmin edilerek hastaların ameliyat öncesi sağlık durumları optimize edilebilir.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate the effects of frailty and sarcopenia on postoperative recovery and complications in geriatric patients undergoing colorectal cancer surgery. After obtaining ethical approval, 42 patients with ASA scores I-III who were scheduled for surgery under general anesthesia were included in our prospective study. After monitoring, and frailty was assessed using the FRAIL scale, and sarcopenia was assessed using the STAR ratio. Rectus femoris and vastus intermedius muscle thicknesses were measured and recorded using ultrasonography. Thigh lengths were measured and recorded. Rectus Femoris/Thigh Length (RF/B), Vastus Intermedius/Thigh Length (VI/B), and Total Muscle Thickness/Thigh Length (T/B) were calculated and recorded. After surgery, patients were followed up according to the Modified Aldrete Score, and the time to reach 9-10 points was recorded. Discharge times from the recovery unit were recorded. Postoperatively, complications were followed up using the Clavien-Dindo Classification, and discharge times from the hospital were recorded. The findings showed a significant difference between the frailty status and ASA scores. There was a significant difference between age and frailty status. There was a significant difference in muscle thickness between frailty status and pre-frailty status. There was a significant difference in age between sarcopenic men and women. In male patients, a significant relationship was found between the VI/B value and the diagnosis of sarcopenia. In women, a significant relationship was found between RF/B, VI/B, and T/B values and the diagnosis of sarcopenia. In conclusion, sarcopenic patients can be predicted preoperatively by measuring VI/B, and the preoperative health status of patients can be optimized.