Kolorektal cerrahi yapılan hastalarda insizyon hattının irrigasyonunun yara yeri enfeksiyonuna etkisi
- Tez No: 933807
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BÜLENT ERKEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, serum fizyolojik, irrigasyon, kolorektal cerrahi, surgical site infection, normal saline, irrigation, colorectal surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Cerrahi alan enfeksiyonunun (CAE) önemli bir sağlık sorunu olması nedeni ile kolorektal malignite nedeni ile açık operasyon yapılan hastalarda serum fizyolojik (SF) ile cerrahi yara yeri irrigasyonunun enfeksiyon riskini azalttığının gösterilmesi Gereç ve Yöntem: Kolorektal malignite nedeni ile açık cerrahi prosedür uygulanan hastalar rastgele seçilerek ameliyat sonrası insizyon hattı SF ile irrigasyon yapılan (13 hasta) ve yapılmayanlar (10 hasta) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Hastaların preoperatif dönemde demografik özellikleri, laboratuvar ve vital bulgular kayıt altına alınarak operasyon için yapılan hazırlık şekli (mekanik bağırsak temizliği, oral antibiyotik proflaksisi, tıraş şekli), operasyona ait veriler ve operasyon sonrası dönemde yara yeri bulguları kaydedilerek SF ile irrigasyon yapılan ve yapılmayan iki grup arasındaki CAE gelişimi incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 13 (%56.5) hastaya SF ile yara yeri irrigasyonu yapılmış olup hastaların %30.4'ünde CAE gelişmiştir. CAE gelişimi olan hastalarda bulguların ortaya çıkış günü ortalama 6'dır. CAE gelişimi olan hastaların tümünde kızarıklık akıntı ve alınan kültürde mikroorganizma üremesi mevcuttur. SF ile irrigasyon yapılan hastaların 2 (%15.4) tanesinde, irrigasyon yapılmayan hastaların ise 5 (%50.0) tanesinde CAE gelişmiş olup istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır (p=0.169). Çalışmanın hipotezini oluşturan SF ile irrigasyon ise tek değişkenli regresyon analizi ile CAE gelişimi için anlamlı risk faktörü bulunmamıştır (p=0.087). SF ile irrigasyon yapılan hastalarda CAE riski, irrigasyon yapılmayan hastalara göre 5.5 kat daha az hesaplanmıştır. Sonuç: Mevcut çalışmanın ön çalışma olarak düşük hasta sayısı ile planlanması dolayısı ile çalışmanın verileri arasında anlam düzeyi bulunmaktadır. Ancak mevcut katsayılar değerlendirildiğinde istatistiksel anlam olmasa bile çalışmanın daha geniş popülasyon ile yapılmasının umut vaat edeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Surgical site infection (SSI) is a significant health issue. This study aims to demonstrate that surgical wound irrigation with normal saline (NS) reduces the risk of infection in patients undergoing open surgery for colorectal malignancy. Materials and Methods: Patients who underwent open surgical procedures for colorectal malignancy were randomly assigned into two groups: those who received postoperative incision site irrigation with NS (13 patients) and those who did not (10 patients). Preoperative demographic characteristics, laboratory and vital signs, surgical preparation methods (mechanical bowel cleansing, oral antibiotic prophylaxis, shaving technique), intraoperative data, and postoperative wound site findings were recorded. The development of SSI between the two groups (with and without NS irrigation) was compared. Results: Among the 23 patients included in the study, 13 (56.5%) underwent surgical wound irrigation with NS, and SSI developed in 30.4% of these patients. The mean onset day of SSI symptoms was six days postoperatively. All patients with SSI exhibited redness, discharge, and microbial growth in culture. SSI developed in 2 (15.4%) of the patients who received NS irrigation and in 5 (50.0%) of the patients who did not. However, the difference was not statistically significant (p=0.169). In univariate regression analysis, NS irrigation was not identified as a significant risk factor for SSI development (p=0.087). The risk of SSI was calculated to be 5.5 times lower in patients who received NS irrigation compared to those who did not. Conclusion: Since this study was planned as a preliminary study with a small sample size, statistical significance was limited. However, based on the obtained coefficients, it was concluded that even though statistical significance was not achieved, conducting a larger-scale study may be promising.