Performance of deep excavations in soft clays
Yumuşak kil içerisinde yapılan kazıların performansı
  1. Tez No: 93384
  2. Yazar: ENGİN ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar yöntemi, derin kazılar, diyafram duvar, yatay duvar deplasmanı, yanal toprak basıncı, köşe etkisi, geri analiz vı, Finite element method, deep excavations, diaphragm wall, lateral wall deflection, lateral earth pressure, corner effect, back analysis IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz YUMUŞAK KIL İÇERİSİNDE YAPILAN KAZILARIN PERFORMANSI Erdinç, Engin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan EROL Eylül 2000, 116 sayfa Bu tezde izmir Gümrük Pompa İstasyonu kazısını destekleyen, gözlem aleti yerleştirilmiş, diyafram duvarın davranışı analiz edilmiştir. Kazı yumuşak - orta katı killi zeminlerde yapılmış olup, yeraltı su seviyesi yüzeye yakındır, idealize zemin profili ve zemin dayanım özellikleri, konik penetrasyon deneyinin (CPT) sahada yapılan tek veri olması nedeniyle bu deneyin sonuçlarından, literatürde verilen korelasyonlar kullanılarak elde edilmiştir. Inklinometre okumaları sonucunda kaydedilen diyafram duvar deplasman şekli, iki boyutlu sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak elde edilen duvar deplasmanları ile deneme yanılma metodu kullanılarak çakıştırılmıştır. Bunun için önce iki boyutlu kazıyı en iyi temsil eden kazı uzun kenarının orta noktasında yer alan nokta seçilmiştir. Sahada gözlenen deplasman şekli ve sonlu elemanlar analizi sonucu elde edilen deplasman şeklinin, sahada karşılaşılan zemin birimlerinin elastik modül değerlerim değiştirerek birbirine uyması sağlanmıştır. Elde edilen zemin modelinin sahadaki gerçek zemin davranışını temsil ettiği varsayılmıştır.Sonlu elemanlar analizi sonucunda elde edilen toplam yanal basınç dağılımı Terzaghi & Peck ve Japon kodlarında önerilen basınç dağılımları ile karşılaştınlmıştır. Duvar deplasmanlarının geri analizi sonucu elde edilen toprak basınçları genel olarak Japon kodlan ile uyum göstermektedir. Terzaghi & Peck tarafından önerilen ampirik dağılım zarfi, sonlu elemanlar analizi sonucu bulunan basınç dağılımları ile karşılaştırıldığında basınçların zarf içinde kaldığı görülmektedir. Kazı köşelerine yakın olan inklinometre okumaları kullanılarak üç boyutlu etkinin duvar deplasmanlarına etkisi incelenmiştir. Bu etkinin köşelerden uzaklıkla orantılı olduğu ve 0.6-1.0 aralığında değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE OF DEEP EXCAVATIONS IN SOFT CLAYS Erdinç, Engin M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Orhan EROL September 2000, 116 pages In this thesis the behaviour of an instrumented diaphragm wall, which supports the excavation of Izmir Gümrük Pumping Station, is analyzed. The excavation is made in soft/medium stiff cohesive soils with ground water close to the existing ground level. The idealized soil profile and strength deformation properties of the soil layers are derived from cone penetration test results by using the empirical correlations given in the literature, since CPT was the only data available in the site. A trial error solution is adopted to fit the deformed shape of the diaphragm wall as recorded by the inclinometers to the wall deformations obtained from the results of the two dimensional finite element analysis. This fitting procedure is first carried out for the center of the longer dimension of the excavation pit since this point most closely represents the two dimensional case. The fine adjustment of the observed deformed shape and the predicted deformations obtained from the finite element analysis are achieved by varying the magnitude of elastic modulus mof the soil layers encountered in the site. Obtained soil model is then considered as the model representing the real soil behaviour. The total horizontal pressure distribution obtained from finite element analysis is compared to the Terzaghi and Peck empirical envelopes and the ones proposed in the Japanese Code of Practice. In general the earth pressures back calculated from wall deformations are in agreement with the Japanese Code and Terzaghi and Peck earth pressure envelope encloses the back calculated earth pressures. The three dimensional effects on wall deformations are studied using the inclinometer data close to the corners of the excavation pit. It is found that plane strain ratio is a function of distance from the corner and it varies from 0.6 to 1.0.