The dynamics in the transformation of the popular demonstrations into civil conflict in Syria
Suriye'de sivil ayaklanmayı iç çatışmaya dönüştüren dinamikler
  1. Tez No: 933844
  2. Yazar: TUĞÇE URALER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT AHMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İç Çatışma, Kimliklerin Siyasallaştırılması, Mezhepsellik, Kolektif Mobilizasyon, Radikalleşme, Silahlanma, Internal conflict, Politicisation of Identities, Sectarianism, Collective Mobilisation, Radicalisation, Militarisation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 470
Özet
Bu çalışmanın amacı Suriye'de sivil protestonun iç çatışmaya evrilmesinde etkili olan dinamiklerin derinlemesine araştırılmasıdır. Bu araştırma çerçevesinde önce arşiv ve belge temelli bir çalışma yapılmış olup ardından derinlemesine mülakat yöntemi ile elde edilen bulgular doğrultusunda, Florea'nın iç savaşın başlamasına ilişkin mekanizma bazlı çerçevesine dayanarak, Suriye krizine özel olarak formüle edilmiş bir açıklayıcı model önerilmiştir. Çalışma, iç çatışmaların, yapısal değişkenlerin yanı sıra, üç kritik mekanizmanın; kolektif mobilizasyon, radikalleşme ve silahlanmanın birbiriyle ilişkili etkilerinin kombinasyonundan ortaya çıktığını öne sürmektedir. Dolayısıyla, çalışma bulgularını bu üç süreç açısından değerlendirmektedir. Kolektif mobilizasyonla ilgili araştırma, Suriye'deki hükümet karşıtı sivil protesto hareketinin, temel olarak, sınıf temelli kentsel ve kırsal ayrımından kaynaklandığı ve bu ayrımın kimliklerin siyasallaşmasına yol açarak mezhep faktörünün ön plana çıkmasına neden olduğu sonucuna varmıştır. Mezhep faktörü ise etkisini özellikle radikalleşme ve silahlanma süreçlerinde göstermiş olup, bölgesel fay hatlarını harekete geçirerek, bölgesel ve uluslararası güçlerin Suriye'de konuşlanmasına neden olmuştur. Kimliklerin siyasallaşması sürecinde Suriye hükümeti önemli rol oynamış olsa da sürecin sonunda ortaya çıkan mezhepsellik faktörünün araçsallaştırılmasının sorumluluğu bölgesel ve uluslararası güçlere aittir. Çalışma ayrıca, radikalleşmenin, silahlanmanın ve çatışmaların, ağırlıklı olarak kırsal bölgelerde ve kentlerin hinterlandındaki gayri-resmi yerleşim birimlerinde yoğunlaştığını belirtmektedir. Bu bölgelerin ise Sünni İslam ideolojisine yönelik eğilimlerinin kuvvetli olması sonucunda muhalefetin giderek İslamcı bir tona büründüğünün de altını çizmektedir. Önceki akademik çalışmalar bu faktörleri akademik çevrelerde ele almış ve tartışmış olsa da kolektif mobilizasyonu radikalleşme ve silahlanma süreçlerine bağlayan nüanslı ilişkiler ve bu ilişkiler arasındaki geçişi sağlayan mekanizmalar konusunda önemli bir boşluk tespit edilmiştir. Bu çalışma, sivil protestolardan iç çatışmaya geçişte yer alan üç ana dinamiği birbirine bağlayan temel mekanizmaları açıklayarak bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the dynamics that led to the transformation of civilian protests into internal conflict in Syria. The research framework consists of an initial archival and document-based analysis, followed by in-depth elite interviews to formulate the explanatory models. Drawing upon Florea's mechanism-based framework for civil war onset, this study proposes an explanatory model specifically adapted to the Syrian crisis. It posits that internal conflicts emerge from a combination of structural variables, along with the interrelated influences of three critical mechanisms: collective mobilization, radicalization, and militarization. Thus, the study evaluates its findings through the lens of these three processes. The research concerning collective mobilization concludes that the anti-government civilian protest movement in Syria primarily originated from class-based urban-rural conflicts, which illuminated underlying, repressed sectarian divisions within the country. Conversely, the investigation into radicalization and militarization highlights that the politicization of sectarian divisions has been crucial in these processes, as it has activated regional fault lines and drawn in the engagement of regional and international powers. The Syrian government has played a significant role in politicizing sectarian divisions within the country; however, the responsibility for exploiting this politicization as a tool for influence rests with both regional and international actors. Further analysis indicates that radicalization, militarization, and armed conflict have predominantly developed in both rural locales and the peripheries of urban areas that are more receptive to Sunni Islamic ideology. Although prior scholarly work has addressed, contested and debated these factors within academic circles, a significant gap persists concerning the nuanced relationships and mechanisms that link collective mobilization to the processes of radicalization and militarization. This study aims to address this gap by elucidating the key mechanisms that connect the three principal dynamics involved in the transition from civilian protests to internal conflict.