Analysis of Delia Owen's Where the Crawdads Sing based on a reader-response approach
Delıa Owens'ın Where the Crawdads Sıng adlı eserinin okur tepkisi yaklaşımına dayalı analizi
  1. Tez No: 933845
  2. Yazar: AYAD KHALAF AWAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR DİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Delia Owens, Okur-Tepki Kuramı, Where the Crawdads Sing, Delia Owens, Reader-Response Theory, Where the Crawdads Sing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anglo Amerikan Edebiyatı ve Yaratıcı Yazarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma Delia Owens'ın Where the Crawdads Sing adlı romanını Okur-Tepki Kuramı çerçevesinde inceleyerek romanın okurlar üzerinde farklı yorumlara ve duygusal etkilere nasıl yol açtığını ortaya koymaktadır. Okur-tepki kuramı, edebi eserlerin anlam kazanmasının okurların deneyimlerine ve geçmişlerine dayandığını savunur ve bu bağlamda okur katılımının önemini vurgular. Bu tez, romandaki temalar, anlatı yapısı ve kültürel ilişkiler üzerine daha önce yapılmış kapsamlı analizlere rağmen, okurların romanı etkin bir şekilde nasıl yorumladığı ve romana nasıl dahil olduğu üzerine literatürdeki sınırlı çalışmayı gözden geçirmeyi amaçlamaktadır. Analizde kullanılan yöntemler, romanın yalnızlık, direniş ve insan ile doğa arasındaki ilişki gibi ana temalarının farklı okuyucu gruplarını nasıl yansıttığını ortaya koymaktadır. Bulgular, romanın ana karakteri Kya Clark'ın okuyucular üzerinde güçlü bir duygusal bağ yarattığını ve bireylerin kendi marjinallik, hayatta kalma ve kendini keşfetme deneyimlerini sorgulamalarına olanak tanıdığını göstermektedir. Sonuç olarak, bu tez Where the Crawdads Sing'in edebi eser ile okur arasındaki dinamik etkileşimi ortaya koyarak çağdaş edebiyat çalışmalarında Okur-Tepki Kuramı'nın önemini vurguladığını savunmaktadır. Bulgular, edebi eserlerin hem evrensel hem de bireysel anlamda nasıl işlediğine dair daha derin bir anlayış geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study analyses Delia Owens' novel Where the Crawdads Sing within the framework of Reader-Response Theory and explores how the novel creates different interpretations and emotional effects on readers. Reader-response theory argues that the meaning of literary works is based on readers' experiences and backgrounds and emphasizes the importance of reader participation. This thesis aims to review the limited research in the literature on how readers actively interpret and engage with the novel despite previous extensive analyses of the themes, narrative structure and cultural relevance of the novel. The methods used in the analysis reveal how the novel's key themes of loneliness, resilience and the relationship between humans and nature reflect different groups of readers. The findings suggest that the novel's main character, Kya Clark, creates a strong emotional connection for readers and allows individuals to question their own experiences of marginality, survival and self-discovery. In conclusion, the thesis has argued that Where the Crawdads Sing highlights the importance of Reader-Response Theory in contemporary literary studies by revealing the dynamic interaction between the literary work and the reader. The findings aim to contribute to developing a deeper understanding of how literary works process at both universal and individual levels.