Psikiyatri Kliniğinde çalışan hemşirelerde iş yaşam kalitesi ile iş yaşam dengesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Quality of work life and work life balance in nurses working in Psychiatric Clinic investigation of the relationship between
- Tez No: 933854
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİRE OLCAY ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İş yaşam kalitesi, yaşam dengesi, hemşirelik, psikiyatri hemşireliği, çalışma koşulları, Quality of work life, work-life balance, nursing, psychiatric nursing, working conditions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Hemşirelerin çalışma ortamında refah düzeyinin sağlanamaması iş ve yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. İş yaşam kalitesi ile iş yaşam dengesi arasındaki etkileşimi anlamak, hemşirelerin daha sağlıklı ve verimli bir çalışma ortamında görev yapmalarını sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerde iş yaşam kalitesi ile iş yaşam dengesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Ankara Etlik Şehir Hastanesi Psikiyatri Kliniklerinde gerçekleşmiştir. Çalışamanın evrenini Ankara Etlik Şehir Hastanesi Psikiyatri Kliniklerinde çalışan tüm hemşireler oluşturmaktadır. Çalışmaya 92 hemşire katılmıştır. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği”,“İş Yaşam Dengesi Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler Mayıs-Ekim 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (sayı, yüzde, min- maks değerleri, medyan, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, analizinde Bağımsız Örneklem t Testi, Kruskall-Wallis, Mann-Whitney U testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Bonferroni Posthoc Testi, Spearman's Korelasyon, Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin ortalama yaşı 27,0± 6,6 olarak belirlenmiştir. Cinsiyete göre %75'i kadın, medeni durumuna göre %85,9'u bekar, eğitim düzeyine göre %78,3'ünün lisans mezunu ve çocuk olup olmama durumuna göre %92,4 kişinin çocuğunun olmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği'nin toplamından aldıkları puanların ortalaması 114,9 ± 12,7 ve İş Yaşam Dengesi Ölçeği'nin toplamından aldıkları puanların ortalaması 64,1 ± 12,5 olarak belirlenmiştir. Hemşirelerin İş Koşulları alt boyutundan aldıkları puan ortalaması kadınlarda 27,8± 4,2, erkeklerde 30,4± 3,0 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların Yaşamı İhmal Etme alt boyutundan aldıkları puanların ortalaması kadınlarda 18,6 ± 3,9, erkeklerde 20,7 ± 4,1 olarak belirlenmiştir. Hemşirelerin Kendine Zaman Ayırma alt boyutundan aldıkları puanların ortalaması psikiyatri kliniğinde çalışma sürecinde istifa etmeyi düşünme durumunu“Hayır, hiç düşünmedim”olarak ifade edenlerde 13,7 ± 2,5,“Bazen, hala istifa etmeyi düşündüğüm oluyor”olarak ifade edenlerde 11,0 ± 2,9 ve“Evet, daha önce düşündüm ama hiç yapmadım”olarak ifade edenlerde 13,1 ± 3,1 olarak saptanmıştır. Hemşirelerin İş Yaşam Kalitesi ile İş Yaşam Dengesi arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda, hemşirelerin İş yaşamı kalitesi ölçeğine bakıldığında erkek hemşirelerin kadın hemşirelere göre iş yaşamında daha kaliteli olduğu gözlemlenmiştir. Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeğinde hemşirelerin destek hizmetleri alt boyutundan aldıkları puan ortalaması düşük olup İş Koşulları alt boyutundan aldıkları ortalama daha yüksek çıkmıştır. Hemşirelerin iş çalışma ortamı alt boyutundaki puan ortalamasına bakıldığında istifa etmeyi düşünmeyenlerin ortalaması fazla olduğu, istifa etmeyi düşünenlerin ortalaması az olduğu görülmüştür. İş koşulları alt boyutundan aldıkları puanların ortalamalarında psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin istifa etmeyi hiç düşünmeyenlerin ortalaması fazla iken istifa etmeyi düşünenlerin ortalaması düşük olduğu görülmüştür. Hemşirelerin İş Yaşam Dengesi ölçeğindeki elde edilen puanlara göre erkeklerin Yaşamı İhmal Etme puan ortalaması kadınlardan fazla olduğu görülmüştür. Hemşirelerin Kendine Zaman Ayırma alt boyutundaki puan ortalamalarından istifa etmeyi hiç düşünmeyenlerin fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Failure to ensure nurses' well-being in the working environment may affect their quality of work and life. Understanding the interaction between quality of work life and work life balance is critical to enable nurses to work in a healthier and more productive work environment. This study aimed to examine the relationship between quality of work life and work life balance in nurses working in a psychiatric clinic. Method: The study was carried out in Ankara Etlik City Hospital Psychiatry Clinics. The population of the study consists of all nurses working in Ankara Etlik City Hospital Psychiatric Clinics. 92 nurses participated in the study.“Introductory Information Form”,“Nursing Work Life Quality Scale”,“Work Life Balance Scale”were used to collect data. Data was collected between May and October 2024. The data obtained in the research were analyzed using SPSS 25.0 Program. Descriptive statistical methods (number, percentage, min-max values, median, mean, standard deviation) were used when evaluating the data. Independent Sample t Test, Kruskall-Wallis, Mann-Whitney U test, One-Way Analysis of Variance, Bonferroni Posthoc Test, Spearman's Correlation, Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of data in terms of numbers, percentages and averages. Results: The average age of the nurses participating in the research was determined as 27.0± 6.6 years. According to gender, 75% were women, according to marital status, 85.9% were single, according to education level, 78.3% had a bachelor's degree, and according to whether they had children, 92.4% did not have children. The average of the scores the nurses received from the total of the Nursing Work Life Quality Scale was determined as 114.9 ± 12.7, and the average of the scores they received from the total of the Work Life Balance Scale was determined as 64.1 ± 12.5. The average score that nurses received from the Working Conditions sub-dimension was determined as 27.8± 4.2 for women and 30.4± 3.0 for men. The average scores of the participants from the Neglect of Life subscale were determined as 18.6 ± 3.9 for women and 20.7 ± 4.1 for men. The mean scores of nurses from the Taking Time for Oneself subscale were found to be 13.7 ± 2.5 for those who said“No, I have never thought about resigning”while working in a psychiatric clinic, 11.0 ± 2.9 for those who said“Sometimes, I still think about resigning”, and 13.1 ± 3.1 for those who said“Yes, I have thought about it before, but I never did it”. It was determined that there was a weak positive relationship between Nurses' Quality of Work Life and Work Life Balance. Conclusion: As a result of the study, when the nurses' Quality of Work Life scale was examined, it was observed that male nurses had a better quality of work life than female nurses. In the Nursing Work Life Quality Scale, the average score that nurses received from the support services sub-dimension was low, but the average score they received from the Working Conditions subdimension was higher. When the average score of nurses in the work-working environment subdimension is examined, it is seen that the average of those who do not think of resigning is high, while the average of those who are considering resigning is low. It was seen that the average scores of nurses working in the psychiatric clinic who had never thought of resigning were high, while the average of those who had considered resigning was low, regarding the average scores they received from the work conditions sub-dimension. According to the scores obtained from the nurses' Work Life Balance scale, it was seen that the average score of men on Neglecting Life was higher than women. It has been observed from the average scores of nurses in the Making Time for Oneself sub-dimension that the number of nurses who have never thought of resigning is high.