Devlet müzelerinin dijital varlığı: Web siteleri ve portalların görünürlük üzerindeki rolü
The dijital presence of state museums: Role of websites and portals in visibility
  1. Tez No: 933917
  2. Yazar: NAZELİN AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZA SİNANLAR USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzeler, Müze Portalları, Görünürlük, Müze Görünürlüğü, MuseumQual, Museums, Museum Portals, Visibility, Museum Visibility, MuseumQual
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Müzelerin dijitalleşmesinde web siteleri, görünürlüğü artırılmak istenen nesne veya konuları izleyiciyle buluşturarak müzelerin tanıtımını sağlamakta, koleksiyonların daha geniş kitlelere ulaşmasına katkıda bulunmakta ve fiziksel sınırları aşarak görünürlüğü artırmada etkili bir unsur, kanal niteliği görmektedir. Bununla birlikte, devlet müzeleri sahip oldukları koleksiyon ile önem arz eden bir potansiyel taşımaktadır. Önemli koleksiyonları bünyesinde bulunduran birçok müzenin web sitesinin kapatılarak tek bir portal altında toplanmasıyla beraber, bağımsız web sitelerine kıyasla bilginin daha sınırlı olduğu bir ortama geçilmiştir. Mevcut potansiyelin web site ve portallar aracılığıyla ne ölçüde sergilenebildiği, müzenin fiziksel duvarlarını aşarak daha fazla kitle tarafından görünürlüğünü sağlamak açısından önem taşırken, bu alanda yapılmış çalışma sayısı sınırlı görülmektedir. Bu araştırma, Fransa, Almanya ve Türkiye'de devlet müzelerinin tanıtıldığı portalların MuseumQual kriterleri çerçevesinde değerlendirilerek, seçilen portalların müzelerin görünürlüğü konusunda nasıl bir rol oynadığını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada literatür taraması ve döküman analizi yönteminden yararlanılmıştır. Döküman analizi yöntemi ile Fransa Devlet Müzeleri portalı (Les Musées Nationaux), Almanya Devlet Müzeleri Portalı (Staatliche Museen zu Berlin) ve Türkiye Devlet Müzeleri portalları (Muze.gov.tr, Turkishmuseums.com, Sanalmuze.gov.tr), takibe alınarak ve her hafta düzenli periyotlar ile ziyaret edilerek, müze web sitelerinin değerlendirilmesi amacıyla geliştirilmiş olan MuseumQual ölçeğinde yer alan 6 ana başlıktan (İçerik, Sunum, Kullanılabilirlik, Etkileşim ve Geri bildirim, E-Hizmetler, Teknik) yararlanılarak değerlendirilmiştir. Berlin Devlet Müzeleri ve Fransa Devlet Müzeleri portalları, güncel içerikler, dijitalleştirilmiş koleksiyonlar ve etkileşimli uygulamalar ile portallarını görünürlüklerini artırmaya yönelik etkin olarak kullanırken, Türkiye Devlet Müzeleri portallarının içerik güncellemelerinin yetersiz olması ve bağımsız web sitelerinin eksikliği, müzelerin görünürlüğünü sınırlı kılmaktadır. Aynı zamanda bakanlığa bağlı birden fazla müze portalının bulunması da ziyaretçiler için kafa karışıklığına sebebiyet verebilecek bir durum olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
In the digitalization of museums, websites serve as an effective tool for enhancing visibility by bringing objects or topics to the audience, promoting the museum, and contributing to the reach of collections to a wider audience. These websites also play a crucial role in increasing visibility by transcending physical boundaries. However, state museums hold significant potential due to the collections they possess. With many museums housing important collections having their independent websites closed and consolidated under a single portal, the transition has resulted in a more restricted information environment compared to individual websites. The extent to which existing potential is displayed through websites and portals is significant for enabling the museum to transcend its physical walls and increase its visibility to a larger audience. However, there appears to be a limited amount of research in this area. This study aims to analyze the role of selected portals in enhancing the visibility of museums by evaluating the state museums in France, Germany, and Turkey based on the MuseumQual criteria. The study employs content analysis. Using content analysis, the portals of France's State Museums (Les Musées Nationaux), Germany's State Museums Portal (Staatliche Museen zu Berlin), and Turkey's State Museums Portals (Muze.gov.tr, Turkishmuseums.com, Sanalmuze.gov.tr) were monitored and regularly visited on a weekly basis. These portals were evaluated based on six main categories of the MuseumQual scale (Content, Presentation, Usability, Interaction and Feedback, E-Services, and Technical). The portals of Berlin State Museums and France's State Museums are effectively used to increase visibility with up-to-date content, digitized collections, and interactive applications. On the other hand, the content updates on Turkey's State Museums portals are insufficient, and the absence of independent websites limits the visibility of museums. Additionally, the presence of multiple portals under the Ministry of Culture and Tourism may create confusion for visitors.