Effect of curing on the undrained shear strength of compacted clays
Sıkıştırılmış killerde örneği sabit nemde bekletmenin drenajsız kayma dayanımına etkisi
- Tez No: 93392
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER MİRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik sıkıştırma, statik sıkıştırma, kil, kayma dayanımı, kama kesme deneyi, Kaliforniya Taşıma Oranı, sabit nemde bekletme vı, Dynamic compaction, static compaction, clay, shear strength, wedge shear test, California Bearing Ratio, curing IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz SIKIŞTIRILMIŞ KİLLERDE ÖRNEĞİ SABİT NEMDE BEKLETMENİN DRENAJSIZ KAYMA DAYANIMINA ETKİSİ Gürol, Alp Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Pr. Türker Mirata Temmuz 2000, 116 sayfa İlgili İngiliz standardının 1990 baskısında, sıkıştırılmış kil üzerinde yapılacak Kaliforniya Taşıma Oranı (CBR) deneylerinden önce, örneklerin 24 saatliğine sabit su içeriğinde bekletilmesi önerilmektedir. Bu tezde, statik ve dinamik olarak sıkıştırılmış kil örneklerini, yüksek nem odasında, sabit su içeriğinde, yaklaşık 24 saat bekletmenin, drenajsız kayma dayanımı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Böylece bekletilmiş ve bekletilmemiş, sıkıştırılmış killerin drenajsız kayma dayanımındaki fark, hem drenajsız kohezyon cyi hem de drenajsız içsel sürtünme açısı ^V'ı veren silindirsel kama kesme deneyi kullanılarak incelenmiştir. Dört değişik tür kil, iki yüksek plastisiteli, iki de düşük plastisiteli kil, hem dinamik hem de statik yolla sıkıştırıldıktan sonra, bekletilmeden ve 24 saat dolayında bekletildikten sonra denenmiş; bekletmenin genellikle c'yi azalttığı ve ^'yi arttırdığı görülmüştür. Bunun sonucu olarak, bekletmeden sonraki CBR değerlerinin arttığıgözlenmiştir. Bu davranışın olası açıklaması, eldeki yayınlarda, bekletilen örneklerdeki kil parçacıklarının birbirine koşut durumdan, drenajsız koşullarda gittikçe sapmaları biçiminde verilmektedir. Bekletilmeden denenen örnekler için, önceki çalışmalarda da gözlendiği gibi, 98 kPa'lık bir hücre basıncı için, eşdeğer drenajsız kayma dayanımı, statik yolla sıkıştırılmış örnekler için dinamik yolla sıkıştırılmış olanlardan genellikle daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CURING ON THE UNDRAINED SHEAR STRENGTH OF COMPACTED CLAYS Gürol, Alp M. S. Thesis, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Türker Mirata July 2000, 116 pages In the 1990 edition of the relevant British standard, it is recommended that compacted clay samples be cured (kept at constant water content for 24 hours) before being tested in the California Bearing Ratio (CBR) test. This thesis is aimed at examining the effect of curing on the undrained shear strength of statically and dynamically compacted clays. Curing was applied by keeping the specimen at constant water content for about 24 hours in the high humidity room before testing. The difference in undrained shear strength of cured and non-cured compacted clays was studied by means of the cylindrical wedge shear test giving both the undrained cohesion c and the undrained angle of internal friction 0. Four different types of clay, two highly plastic clays and two clays of low plasticity, were tested both after dynamic and after static compaction, with and without curing and it was found that curing generally decreased the c and increased the ^ of the samples. The IIInet result of this was an increase in the CBR values after curing. The possible explanation of such behaviour is given in the literature as the undrained flocculation of clay particles when cured. For non-cured samples, as observed in earlier studies, for a cell pressure of 98 kPa, the equivalent undrained shear strength was generally higher for statically compacted specimens than for dynamically compacted ones.