Design and analysis of industrial centrifugal compressors
Sanayi tipi kompresör tasarım ve analizi
- Tez No: 93393
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj Kompresör, aerodinamik tasarım, mekanik tasarım, performans tahmin modelleri, performans karakteristiği haritaları, üç boyutlu yüzey çizimleri, kompresör kayıp denklemleri. vı, Industrial Centrifugal compressor, aerodynamic design, mechanical design, optimisation, performance prediction, performance characteristic maps, three-dimensional surface plot, compressor loss correlations. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
oz SANAYİ TİPİ SANTRİFÜJ KOMPRESÖR TASARIMI VE ANALİZİ TOKER, Kemal Atılgan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. O. Cahit ERALP Eylül 2000, 188 sayfa Çok kademeli ve soğutmalı santrifüj kompresör taşanını için ICCSD isimli program hazırlandı. Bu program dört alt programdan oluşur ve kullanıcı ihtiyaçlarını toplayan, ön tasarım yapan, performans tahmini yapan ve üç boyutlu teknik resimlerini çizen bir programdır. Birinci program, kullanıcı ihtiyaçlarını öğrenir ve ihtiyaçlara göre kompresör sistemin tipine, soğutucu sayısına ve kullanılan gazın özelliklerine karar verir.İkinci program kompresörün ön tasarımını yapar. Aerodinamik ve mekanik tasarım her elemana uygulanır ve çok yönlü arama algoritması kullanılarak en uygun tasarım belirlenir. Üçüncü program kompresörün performansını tahmin eder. İki model kullanılmıştır. Birinci modelde akış alam, biri tamamen durağan olan iki bölgeye bölünmüşken, ikinci modelde durağan bölgeden akış olduğu varsayılır. Bu programın güvenilirliği, daha önceden tasarlanmış ve performansı ölçülmüş sistemlerle karşılaştırma yapılarak incelenmiştir. Dördüncü program AutoCAD programında teknik resimlere dönüştürülebilen script dosyalan yaratmaktadır. Bu sayede tasarım bittikten bir kaç dakika sonra üç boyutlu yüzey görüntüleri AutoCAD ortamında elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND ANALYSIS OF INDUSTRIAL CENTRIFUGAL COMPRESSORS TOKER, Kemal Atılgan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit ERALP September 2000, 188 pages The“ICCSD”program is developed for designing and analysing multi stage centrifugal compressor systems with intercoolers. The computer program is composed of four sub programs, which can handle inputting requirements, preliminary design, performance prediction and three-dimensional surface drawing of every component. The first code obtains the user's requirements, decides on the type of system to be used and sets the properties of working fluid. m !£, râKSEKO?KTlM KDRULGJThe second code makes the preliminary design of every component. Aerodynamic and mechanical design is applied to these components and by using Multi-Directional Search Algorithm, finds the best choice. The third code predicts the performance of the compressor system including multi-stages and intercoolers. Two methods are used: Jet with Stagnant Wake Model and Two Zone Model, first model being the more conservative one. This code is evaluated by comparing its results with previously designed systems. The forth code creates script files ready to use with the AutoCAD program to generate three-dimensional surface plots. Each stage has its own script file and very complex geometries of blades, shroud, hub, etc. are generated within seconds after the design is finished.