Sağlık iletişim sorunları ile ayaktan hasta memnuniyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between health communication problems and outpatient satisfaction
  1. Tez No: 933936
  2. Yazar: ŞEYMANUR BAŞOL AKBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Memnuniyeti, İletişim, Sağlık İletişimi, Patient satisfaction, Communication, Health Communication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İletişim, hasta memnuniyetini belirlemede temel kriterlerden biridir. Çünkü İletişim, hasta memnuniyeti üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. İyi bir iletişim ileri seviyede hasta memnuniyetinin oluşması, tavsiyelerin dikkate alınması ve sağlık sonuçları ile doğrudan bağlantılıdır. Günümüzde pek çok hekim hasta merkezli iletişim olduğunda ya da hastanın ihtiyaçlarına tercihlerine ve değerlerine cevap verildiğinde daha ileri seviyede etkili tedavinin olduğunu düşünmektedir. Bu çalışmada yetişkinlerin sağlık iletişimi sorunlarının ayaktan hasta memnuniyeti üzerine etkisinin değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Çalışma Ankara ilinde yaşayan 18 yaş ve üstü bireyler üzerinde yapılmıştır. Çalışmada nicel araştırma tipi kullanılmıştır. 503 yetişkin birey çalışmanın örneklem büyüklüğünü oluşturmuştur. Çalışmada kullanılan ölçeklerden ilki, Yeşildal ve arkadaşları (2021) tarafından geliştirilen sağlık iletişimi sorunları ölçeğidir. Ölçekte 13 soru ve 3 alt boyut bulunmaktadır. Çalışmada kullanılan bir diğer ölçek ise, Ayaktan Hasta Memnuniyeti Ölçeğidir. Ölçek (2018) Kaya ve Maimaiti tarafından geliştirilmiştir. Ölçek 29 soru ve 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Katılımcıların sağlık iletişimi sorunları ölçeğinden aldıkları x̄=2,57 ve Ayaktan hasta memnuniyeti ölçeğine ait x̄=3,42 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada, sağlık iletişim sorunlarının ayaktan hasta memnuniyeti üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Araştırmada, sağlık iletişim sorunları ile ayaktan hasta memnuniyeti ölçekleri ve bu ölçeklerin alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek için t testinden, tek yönlü varyans analizinden ve pearson korelasyon testinden yararlanılmıştır. Sağlık iletişimi sorunları puanı ve alt boyutları ile cinsiyet, yaş, yaşanılan ilçe, çalışılan sektör, gelir durumu, en çok tercih edilen sağlık kurumu, hastaneyi tercih etme nedenlerine göre farklılık göstermektedir. Ayaktan hasta memnuniyeti puanı ve alt boyutları ile cinsiyet, yaşanılan ilçe, çalışılan sektör, gelir durumu, en çok tercih edilen sağlık kurumu, hastaneyi tercih etme nedenlerine göre farklılık göstermektedir. Yapılan regresyon analizine göre, iletişim sorunlarının hasta memnuniyetini negatif yönde ve yüksek düzeyde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Communication is the main criterion in determining patient satisfaction since it has a direct impact on patient satisfaction. Good communication is directly linked to a higher level of patient satisfaction, taking advice into account and health outcomes. Many doctors nowadays think that treatment is more effective when patient-centric communication is present or when the patient's needs, preferences and values are met. This study aims to evaluate the impact of health communication problems on outpatient satisfaction in adults. The study was conducted on individuals aged 18 and over living in Ankara province. Quantitative research design was employed in the study. A total of 503 adult individuals constituted the sample size of the study. The first of the scales used in the study is the health communication problems scale developed by Yeşildal et al. (2021). The scale has 13 questions and 3 sub-dimensions. Another scale used in the research is the Outpatient Satisfaction Scale. The scale (2018) was developed by Kaya and Maimaiti. The scale consists of 29 questions and 5 sub-dimensions. The average score to be obtained from the Health Communication Problems scale was x= 2.57, while it was x=3.42 for the Outpatient Satisfaction Scale. The impact of health communication issues on outpatient satisfaction was analysed in this study. In the study, t-test, one-way analysis of variance and Pearson Correlation test were used to determine the relationship between health communication problems and outpatient satisfaction scales and their sub-dimensions. The health communication problems score and its sub-dimensions vary according to gender, age, district of residence, sector of employment, income status, most preferred health institution, and reasons for choosing the hospital. In tandem, outpatient patient satisfaction score and its sub-dimensions vary according to gender, district of residence, sector of employment, income status, most preferred health institution, and reasons for choosing the hospital. The regression analysis shows that communication problems impact patient satisfaction to a high degree and negatively.