A Genetic algorithm for multi-mode resource constrained project scheduling
Çok modlu, kaynak kısıtlamalı proje planlaması için bir genetik algoritma yaklaşımı
  1. Tez No: 93399
  2. Yazar: BURAK GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritma, Çok Modlu Kaynak Kısıtlamalı Proje Planlaması. iv, Genetic Algorithms, Multi-mode Resource Constrained Project Scheduling
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz ÇOK MODLU, KAYNAK KISITI AMALİ PROJE PLANLAMASI İÇİN BİR GENETİK ALGORİTMA YAKLAŞIMI Güvenç, Burak Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Talat Birgönül Ağustos 2000, 54 sayfa Kaynak kısıtlamalı planlama problemlerinin karmaşık yapısı birçok araştırmacının ilgisini çekmiştir. Kaynak kısıtlamalı planlama problemleri hem öncül hem de kaynak kısıtlamalarına sahip olduklanndan, bilinen optimizasyon yöntemleriyle çözülmeleri zordur. Bu tezde çok modlu, kesintisiz, kaynak kısıtlamalı proje planlaması problemleri için bir genetik algoritma yaklaşımı anlatılmaktadır. Önerilen metodu uygulayabilmek için GARCS adında bir bilgisayar programı yazılmıştır. GARCS'ın ana amacı inşaat projelerindeki kaynak tahsisi problemlerini çözmektir. Problemin hedefi toplam proje süresinin ve mevcut kaynak profilindeki sapmaların minimize edilmesidir. GARCS bir örnek problem üzerinde denenmiş ve sonuçlar genetik algoritmanın; geleneksel metodlara oranla; çok modlu, kaynak kısıtlamalı planlama problemlerine daha hızlı ve iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GENETIC ALGORITHM FOR MULTI-MODE RESOURCE CONSTRAINED PROJECT SCHEDULING Güvenç, Burak M.Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat Birgönül August 2000, 54 pages Challenging nature of resource constrained scheduling problems attracted many researchers' attention. Since the resource constrained scheduling problems are subject to both precedence and resource constraints, they are hard to solve with conventional optimization methods. This thesis describes a genetic algorithm approach for multi-mode, nonpreemtive resource constrained project scheduling problems. A computer program called GARCS is coded to implement the proposed solution method. Major aim of GARCS is to solve resource allocation problem in construction projects. The objective of the problem is minimization of the total project duration and minimization of deviations from available resource profiles. GARCS has been tested on an example problem and obtained results proved that genetic algorithms can give better and faster solutions to multi-mode resource constrained scheduling problems when compared with traditional methods.