TERS RAYLEIGH DAĞILIMLI AİLELER İÇİN OPTİMAL SINIFLANDIRMA KURALI VE HATA ORANININ ANALİZİ
An optimal classification rule for the inverse rayleigh distributed families and analysis of its error rate
  1. Tez No: 934005
  2. Yazar: İSMAİL CILIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENKER BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Rayleigh Dağılımı, Sonuç çıkarım, Diskriminant analizi, optimal sınıflama, Simülasyon, Inverse Rayleigh Distribution, Inference, Discriminant analysis, Optimal classification, Simulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ters Rayleigh dağılımı, yaşam sürelerinin modellenmesinde kullanılan tek parametreli bir olasılık dağılım modelidir. Bu dağılım, özellikle sistemlerin zaman içindeki davranışlarını anlamada önemli bir rol oynamaktadır. Güvenilirlik teorisi bağlamında ters Rayleigh dağılımı, matematiksel özellikleri ve uygulamaları ile dikkat çekmiş ve istatistiksel olarak birçok kullanışlı özelliğe sahip modeller arasında yer almıştır. Bu çalışmada, ters Rayleigh dağılımına sahip kitleler arasında diskriminant analizi ele alınmıştır. İlk olarak, ters Rayleigh dağılımının temel özellikleri incelenmiş ve parametre tahmin problemi üzerinde durulmuştur. Ardından, tam veri olması durumunda diskriminant analizi uygulanmış ve önerilen atama kuralları kullanılarak kitlelerin ayrıştırılması üzerine çalışılmıştır. Ayrıca, literatürde sıkça kullanılan yeniden yerine koyma hata oranı tahmin edicisi yardımıyla, farklı kitle parametreleri ve örnek büyüklükleri için hata oranları simülasyon çalışmalarıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The inverse Rayleigh distribution is a single-parameter probability distribution model used in modeling lifetimes. This distribution plays a significant role, particularly in understanding the behavior of systems over time. In the context of reliability theory, the inverse Rayleigh distribution has attracted attention due to its mathematical properties and applications, earning its place among statistically useful models. In this study, discriminant analysis between populations following the inverse Rayleigh distribution is addressed. First, the fundamental properties of the inverse Rayleigh distribution are examined, focusing on parameter estimation problem. Then, discriminant analysis is applied under the assumption of complete data, and classification rules are proposed to separate populations. Furthermore, using the most commonly applied resubstitution error rate estimator in the literature, error rates are examined for different population parameters and sample sizes through simulation studies.