Sepsis tanısı ile hospitalize edilen hastalarda prognozu öngörmek için kullanılabilecek biyobelirteç ve skorlama kombinasyonları
Biomarker and scoring combinations that can be used to predict prognosis in patients hospitalized with a diagnosis of sepsis
- Tez No: 934009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLE ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, prognoz, skor, kombinasyon, sepsis, prognosis, score, combination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sepsis oldukça geniş bir popülasyonu etkileyen, önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Sepsisin tanısının konulması ve prognozunun öngörülebilmesi için yıllardır çeşitli çalışmalar yapılmıştır ancak günümüzde halen altın standart olarak kullanılabilecek herhangi bir tetkik bulunmamaktadır. Çalışmamızda yoğun bakım ünitesine sepsis tanısı ile kabul edilen hastalarda biyobelirteç ve skorlama sistemlerinin prognozu öngörme yeteneklerinin incelenmesi, prognozu öngörmede en başarılı olabilecek biyobelirteç ve skor kombinasyonunun oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmamıza 1 Mayıs 2021- 31 Mayıs 2024 arasındaki 37 aylık süreçte anesteziyoloji ve reanimasyon yoğun bakımında yatan, yatış tanısı sepsis olan ve kriterleri karşılayan 218 hasta dahil edilmiştir. Literatürde prognozu öngördürücü olabileceği ile ilgili sonuçları olan ve hastanemizde rutin olarak çalışılan kan tetkikleri ve literatürde sık kullanılan sepsis skorları dahil edilmiş, sonucu anlamlı olarak öngören biyobelirteç ve skorlar lojistik regresyon ile ileri analize sokulmuştur. Sonuç olarak anlamlı çıkan iki skorun her biri için ayrı biyobelirteçler belirlenmiş ve sonrasında belirlenen skor ve belirteçler literatürdeki formüle göre kombine edilmiş, iki yeni kombinasyon oluşturulmuştur. Sonrasında belirlenen her bir kombinasyon, içerdiği skor ve belirteçler için ROC analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 218 hasta dahil edilmiş olup yaş ortalaması 72±15,85 yıldır. Hastaların %46,8'i kadın, %53,2'si erkektir. İleri lojistik regresyon sonucu APACHE-IV ve SOFAmax prognozu en iyi öngören skorlar olarak belirlenmiştir. APACHE-IV için 24.saat LDH ve 24.saat RDW ile kombinasyon yapılması; SOFAmax için ise 24.saat LDH, 24.saat RDW, başlangıç laktat ve en kötü albümin değeri ile kombinasyon yapılması planlanmıştır. Hesaplanan kombinasyon için içerdiği skor ve biyobelirteçler ile ROC analizi yapılmış olup LDH 24 AUC'si 0,737, RDW 24 AUC'si 0,682, APACHE-IV AUC'si 0,733 ve APACHE- IV+LDH+RDW ile oluşturulan yeni skorun AUC'si 0,824 olarak saptanmıştır. SOFAmax ile yapılan ROC analizinde ise LDH 24 AUC'si 0,735, RDW 24 AUC'si 0,688, albumin en kötü değer AUC'si 0,33 (negatif korele), laktat başlangıç AUC'si 0,707, SOFAmax AUC'si 0,723 iken SOFAmax+LDH+RDW+albümin+laktat ile oluşturulan yeni skorun AUC'si 0,849 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca ROC analizi sonuçlarına göre 30 günlük takipte kaybedilen hastalar için LDH 24. saat ölçümünün cut-off değeri 304,5 U/L (duyarlılık %68,8 ve özgüllük %66,7), RDW 24. saat ölçümünün cut-off değeri %16,45 (duyarlılık %61,1 ve özgüllük %60),18 APACHE-IV skorunun cut-off değeri 102,5 (duyarlılık %68,2 ve özgüllük %66,7) ve APACHE-IV+LDH+RDW kombinasyonu için cut-off değeri 67,45 (duyarlılık %74,5 ve özgüllük %73,3) olarak saptanmıştır. SOFAmax skoru için cut-off değeri 9,5 (duyarlılık %71,0 ve özgüllük %64,3), albüminin 24 saat içerisindeki en kötü değeri için cut-off değeri 25,95 g/L (duyarlılık %35,9 ve özgüllük %35,7) laktat başlangıcı için cut-off değeri 1,85 mmol/L (duyarlılık %67,6 ve özgüllük %66,1) ve SOFAmax+LDH+RDW+albümin+laktat skoru için cut-off değeri 96,02 (duyarlılık %73,1 ve özgüllük %73,2) olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda literatürde yer almayan iki farklı biyobelirteç ve skorlama kombinasyonunun (APACHE-IV+LDH+RDW ve SOFAmax+LDH+RDW+albümin+laktat) sepsis prognozunu öngörmede ön plana çıktıkları belirlenmiştir ancak rutin uygulamada yer alabilme yeteneklerinin ayrıntılı değerlendirilebilmesi için daha geniş çaplı bir çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a significant cause of morbidity and mortality, affecting a wide population. Various studies have been conducted over the years to diagnose sepsis and predict its prognosis; however, there is currently no gold-standard test available. In our study, we aim to evaluate the ability of biomarkers and scoring systems to predict prognosis in patients admitted to the intensive care unit with a diagnosis of sepsis and to determine the most successful biomarker and score combination for prognosis prediction. In our study, 218 patients who were admitted to the anesthesiology and reanimation intensive care unit with a diagnosis of sepsis and met the criteria were included over a 37-month period between May 1, 2021, and May 31, 2024. Blood tests that are routinely performed in our hospital and sepsis scores frequently used in the literature, which have been reported to have prognostic predictive value, were included. Biomarkers and scores that were found to be significant predictors of outcomes were subjected to further analysis using logistic regression. As a result, separate biomarkers were identified for each of the two significant scores, and these identified scores and biomarkers were then combined according to the formula in the literature, creating two new combinations. Finally, ROC analysis was performed for each combination to assess their predictive value for the included scores and biomarkers. A total of 218 patients were included in the study, with a mean age of 72±15.85 years. Of these patients, 46.8% were female and 53.2% were male. Advanced logistic regression analysis identified APACHE-IV and SOFAmax as the best prognostic scores. It was planned to combine APACHE-IV with 24-hour LDH and 24-hour RDW, while SOFAmax was combined with 24-hour LDH, 24-hour RDW, baseline lactate, and the worst albumin value. ROC analysis was performed for each calculated combination along with its respective scores and biomarkers. The AUC values were determined as follows: LDH 24-hour was 0.737, RDW 24-hour was 0.682, APACHE-IV was 0.733, and the newly created APACHE-IV+LDH+RDW score was 0.824. In the analysis involving SOFAmax, the AUC values were 0.735 for LDH 24-hour, 0.688 for RDW 24-hour, 0.33 for the worst albumin value (negatively correlated), 0.707 for baseline lactate, 0.723 for SOFAmax, and 0.849 for the newly created SOFAmax+LDH+RDW+albumin+lactate score. Additionally, based on ROC analysis results, the cut-off values for predicting 30-day mortality were determined. The cut-off value for LDH 24-hour was 304.5 U/L, with a sensitivity of 68.8% and specificity of 66.7%. For RDW 24-hour, the cut-off value was 16.45%, with a sensitivity of 61.1% and specificity of 60%. The APACHE-IV score had a cut-off value of 102.5, with a sensitivity of 68.2% and specificity of 66.7%. The APACHE-IV+LDH+RDW combination had a cut-off value of 67.45, with a sensitivity of 74.5% and specificity of 73.3%. For SOFAmax, the cut-off value was 9.5, with a sensitivity of 71.0% and specificity of 64.3%. The worst albumin value within 24 hours had a cut-off value of 25.95 g/L, with a sensitivity of 35.9% and specificity of 35.7%. The cut-off value for baseline lactate was 1.85 mmol/L, with a sensitivity of 67.6% and specificity of 66.1%. Finally, the SOFAmax+LDH+RDW+albumin+lactate combination had a cut-off value of 96.02, with a sensitivity of 73.1% and specificity of 73.2%. In our study, two different biomarker and scoring combinations that are not found in the literature (APACHE-IV+LDH+RDW and SOFAmax+LDH+RDW+albumin+lactate) were identified as prominent predictors of sepsis prognosis. However, a larger-scale study is needed to comprehensively evaluate their potential for routine clinical application.