Capacity design considerations of tunnel form buildings
Tünel kalıpla yapılan binalarda kapasite tasarımı uygulamaları
- Tez No: 93401
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tünel Kalıp, Mukavemet, Süneklik, Deprem Yükü Azaltma Katsayısı, Moment-Eğrilik IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
öz TÜNEL KALIPLA YAPILAN BİNALARIN DEPREM DAVRANIŞI Kaya, Yunus Metin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ergin Atımtay Mayıs 2000, 129 sayfa Türkiye içinden çok sayıda fay hattının geçtiği bir deprem bölgesinde bulunmaktadır. Tünel kalıp ile yapılan binaların sismik yer hareketlerinde nasıl davrandıkları yeterli araştırma olmadığından iyi bilinen bir konu değildir. 17 Ağustos Marmara depreminde bu tip yapılar depremin yıkıcı etkisine karşı mükemmel direnç göstermiştir. Bu çalışma tünel kalıpla yapılmış binaların deprem etkisi altında nasıl davrandıklarının araştırılmasını amaçlamaktadır. Bazı araştırılacak maddeler şunlardır: çatlaklar nasıl oluşur, yanal ötelenme, süneklik, mukavemet,kesme dayanımı, deprem yükü azaltma katsayısı, moment-eğrilik ilişkisi ve etkileşim diyagramları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHAVIOR OF TUNNEL FORM BUILDINGS UNDER EARTHQUAKE Kaya, Yunus Metin M. s., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ergin Atımtay May 2000, 129 pages Turkey exists in an earthquake region where lots of faults are passing through. How tunnel form buildings behave under seismic ground motions is not a well-known subject due to lack of sufficient research on this subject. In Marmara Earthquake on 17 August, this type of structures showed perfect resistance against the damage of the earthquake. This study aims to investigate the behaviour of the tunnel form buildings under earthquake. There are some specific items which are investigated, such as drift, ductility, ultimate strength, shear capacity, Response Modification Factor, moment-curvature relationship and interaction diagrams. Keywords : Tunnel form, Ultimate Strength, Ductility, Response Modification Factor, Moment-Curvature 111