Control of an industrial multi component high purity distillation column with a model predictive controller
Endüstriyel yüksek saflıktaki çok bileşenli bir damıtma kolonunun model öngörümlü denetleçle denetimi
  1. Tez No: 93402
  2. Yazar: MESUT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÖZGEN, PROF. DR. UĞUR HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Model Predictive Control, Step Response Model, Multistep Model Predictive Controller IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz ENDÜSTRİYEL YÜKSEK SAFLIKTAKİ ÇOK BİLEŞENLİ BÎR DAMITMA KOLONUNUN MODEL ÖNGÖRÜMLÜ DENETLEÇLE DENETİMİ Kaya, Mesut Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan ÖZGEN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur HALICI Ağustos 2000, 83 sayfa Doğrusal Adım Tepkisi Modelinden faydalanılarak birden fazla adım tahmini yapabilen bir Model Öngörümlü Denetleç geliştirildi. Performans fonksiyonundaki terimlerin ağırlıkları oranı, geliştirilen bu denetleçde ayarlanan tek parametre olarak seçildi. Model Öngörümlü Denetim stratejisi içinde olan optimizasyon problemi kısıtlanmış ve kısıtlanmamış durumlar için ayrı ayrı incelendi. Kısıtlanmış durum için olan çözüm, IMSL optimizasyon kütüphanesinde bulunan ve quasi-Newton ve aktif set metodlarını kullanan programlar yardımıyla yapıldı.Geliştirilen denetleç bir endüstriyel yüksek saflıktaki damıtma kulesindeki alt ürün saflığını kontrol etmede kullanıldı. Sistem çıktısının istenilen değeri takip etmesi ve bozan etkisinin ortadan kaldırılması açılarından elde edilen sonuçlar, doğrusal model kullanan Çokadımlı Model Öngörümlü Denetleçin, eğer uygun ayarlanırsa, doğrusal olmayan sistemi kontrol edebileceğini gösterdi. Kısıtlanmış ve kısıtlanmamış durumların kıyaslanmasıyla da, bu iki yaklaşımın birbirine yakın sonuçlar verdiği bulundu. Anahtar Kelimeler : Model Öngörümlü Denetim, Adım Tepki Modeli, Çokadımlı Model Öngörümlü Denetleç vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROL OF AN INDUSTRIAL MULTI COMPONENT HIGH PURITY DISTILLATION COLUMN WITH A MODEL PREDICTIVE CONTROLLER Kaya, Mesut M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan ÖZGEN Co-Supervisor: Prof. Dr. Uğur HALICI August 2000, 83 pages A Model Predictive Controller (MPC), which is capable of making multistep predictions, is developed by utilising a Linear Step Response Model. The ratio of the weights, X, in the objective function is selected to be the only tunning parameter for the resulting controller. Unconstrained and constrained cases during the solution of the optimization problem involved in the MPC strategy are examined separately. The solution of constrained case is carried out by the help of an IMSL optimization library routine which uses a quasi-Newton method and an active set strategy.The developed controller is used in the control of bottom product composition for an industrial high purity distillation column. Results for setpoint tracking and disturbance rejection reveal that the Multistep MPC, which uses a linear model, manages to control the nonlinear plant provided that its tuned properly. Also, through the comparison of constrained and unconstrained cases, it is found that neither of these approaches has a significant advantage over the other one.