Housing production processes: Can user oriented methods of production replace the conventional ones?
Konut üretim süreçleri: Kullanıcıya yönelik üretim yöntemleri konvansiyonel yöntemlerin yerini alabilirler mi?
- Tez No: 93409
- Danışmanlar: DR. ERHAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: konut, sahiplenme, katılım, kanunlar, yapı endüstrisi. vı, dwelling, possession, participation, legislation, construction industry. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Ondokuzuncu yüzyılın başından itibaren konut üretimi pek çok farkli disiplinin konusu olmuştur. Konut ile ilgili devlet politikalarındaki değişiklikler, yapı endüstrisindeki gelişmeler ve sosyal dinamiklere bağlı olarak devinen mimarlik ve planlama alanlarındaki farklı tavırlar konut üretim yöntemlerinin oluşumunda etkili olmuşlardır. Bu farklı alanların konut üretimindeki önemli rolleri sebebiyle konut üretim yöntemleri değişen ekonomik, politik, sosyal ve teknik koşullardan etkilenmişlerdir. 1960larda hızlanan toplumsal hareketlerin yanı sıra mimarlık ve planlama alanlarında konut üretiminin konvansiyonel yöntemlerine karşi oluşan tepkiler, bu yöntemlerle oluşturulan yaşam çevrelerinde yaşanan sosyal sorunları !£. YÜKSEKÖĞRETİM KURDU} DOKÜMANTASYON MTOKEZİeleştirmişlerdir. Konut çevrelerindeki problemler, sosyal çöküşü simgeleyen yüksek suç ve intihar oranlarının yanısıra konut çevrelerinden duyulan memnuniyetsizlikle de tanımlanmıştır. Bu durumda, alternatif yöntemlerin yeni içerikleriyle değerlendirilmeleri için konvansiyonel yöntemlerin ortaya çıkışı ve geçirdiği değişiklikler incelenmelidir. Bu çalişmanın asıl amacı konut üretimi için önerilen alternatif yöntemlerin, konvansiyonel yöntemlerin tanımlanmış sorunlarını çözerek, onların yerini almalarının mümkün olup olmadığını tartışmaktır. Konut üretim yöntemlerinin oluşmasında etkili olan üç alan, devlet politikaları, yapı endüstrisi ve mimarlar ile plancıların rolleri olarak tanımlanmıştır. İlk bölümde, ondokuzuncu yüzyılda oluşan konut üretimine duyulan ihtiyaç, bu üretim için oluşan kavramlar ve dönemin konut üretim yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölüm yirminci yüzyılın ilk yarısı boyunca birbirini tamamlayan bu üç alanda gerçekleşen kavramsal, politik yönetimle ilgili değişiklikler üzerinde durmaktadır. Üçüncü bölümde 1960larda konvansiyonel yöntemlere karşı oluşan toplumsal hareketlerin yanı sıra mimarlık ve planlama alanlarında ortaya çıkan eleştiriler tartışılmıştır. Son bölüm, kullanıcıya yönelik konut üretim yöntemlerini örneklerle açıklayıp değerlendirilmelerine ayrılmıştır. Çalışmada, konut üretiminin konvansiyonel yöntemleri sorgulanmış, kullanıcıya yönelik üretim yöntemlerinin onların yerini alıp alamayacağı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Housing production has been concern of various disciplines since the nineteenth century. Therefore, the methods of housing production are critical and subject to change through altering policies, developing construction industry and evolving professional attitudes of planners and architects with theories based on the dynamics of society. Involvement of these different disciplines resulted in the development of various housing production methods as consequences of changing economic, political, social, technical circumstances. In 1960s, criticisms occurred both within and outside the professions of architecture and planning claiming that conventional methods of housing production caused problems in living environments. With the grassroots movements and the emergence of alternative methods of housing production, it was stated that in addition to social deficiencies, such as high crime rates, suicide iiirates, and drug addiction, user dissatisfaction has also been rooted in the practices of conventional methods of housing production. Thus, emergence and practices of conventional methods of housing production should be studied in order to clarify the problems and to analyze the provided alternative methods in their new contexts. The major concern of this study is to discuss eligibility of the alternative methods, which are defined as user- oriented methods, to promote solutions for problems of the conventional methods. Three areas influencing the housing production methods are defined as public policies, construction industry, and roles of architects and planners. In the first section, three areas of concern are examined in order to clarify the origins of need, concept and method of housing production in the nineteenth century. The second section deals with the changes occurred in these three complementary areas, which shaped the housing production method, regarding the conceptual, social, technological, political and administrative developments in the first half of the twentieth century. In the third section, social and professional reactions of 1960s against conventional methods of housing production are discussed in order to clarify the origins of the user-oriented methods. The fourth section is based on the explanation of the user- oriented methods by exemplifying in different scales and evaluating their success. In the study, conventional methods of housing production are questioned and user- oriented methods are discussed for their eligibility in replacing them.