Integration of remote sensing and geographic information systems on snow hydrology modelling
Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemlerinin kar hidrolojisi modellemesinde entegrasyonu
- Tez No: 93408
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ŞORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Snowmelt, Remote Sensing, Geographic Information Systems, Snowmelt Runoff Model, Spatially distributed hydrometeorological variables program, Forecasting IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
oz UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN KAR HİDROLOJİSİ MODELLEMESİNDE ENTEGRASYONU TEKELİ, Ahmet Emre Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Ünal Sorman Eylül 2000, 186 sayfa Suların ana kaynağı olan dağlar için kar çok önemlidir. Bu tür dağlık bölgelerde kar ve kar erimesinden doğan su ana su kaynaklardır. Kar erimesinin mevcut bölge için önemi kar erime mevsimi uzadıkça artar. Verimli tarımsal sulama, yeterli miktarda ve uygun kalitede şehir şebekesini besleme, verimli enerji üretimi ve etkin taşkın önlemi kar erimesinden kaynaklanan suyun etkili kontrolüne bağlıdır. Kar erimesinden doğan nehir akımı, özellikle dağlık olan Türkiye'nin doğusu için önemlidir. Bu bölgede yüksek tepelerden kaynaklanan kar eriği, çoğunlukla kurak bölgelerden geçen ve üzerinde büyük barajların bulunduğu Fırat Nehrini besler.Bu çalışmada, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri teknikleri uygun bir kar erime modeli ile entegre edilerek Fırat Nehri'nin alt havzası olan Karasu Havza' sındaki 1998 su yılına ait debi hidrografi simule edilmiştir. Modelin istediği karla kaplı alan bilgisi NOAA uydu görüntüleri işlenerek bulunmuştur. Diğer model verileri olan sıcaklık ve yağış ise istatistiksel bir program olan spam ve değişim miktar yöntemi ile hesaplanmıştır. Model parametreleri mevcut veriler ile 1998 yılı için kalibrasyon yöntemi ile ayarlanmıştır. Ayarlanan değerler, 1997 su yılı için bulunmuş olan parametreler ile karşılaştınlmıştır. Parametrelerde ve değişkenler hakkında yorumlar yapılmış ve gözlenen parametre değişikliklerinin sebebi araştırılmıştır. Bundan sonraki simulasyon ve ön tahmin çalışmaları için olası parametre değerleri önerilmiştir. Anahar Kelimeler : Kar erimesi, Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Kar Erimesi Akış Modeli, Spam programı, Öntahmin vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATION OF REMOTE SENSING AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS ON SNOW HYDROLOGY MODELLING TEKELİ, Ahmet Emre M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Ünal Sorman September 2000, 186 pages Mountains are main sources of water. Snow and snowmelt runoff are the major source of water supply in those mountainous regions, where the seasonal accumulation of snowpack is followed by lengthy melt periods that last months. Accurate planning for agriculture, providing sufficient amount of municipal water supply, efficient energy generation, recreation and effective flood control highly depend on the precise control of melting snow. River runoff due to snowmelt is particularly very important for mountainous eastern part of Türkiye. Snowmelt runoff originating from the high regions feed the Euphrates River, which passes through arid climate and on which large dams of Türkiye exist. mIn the present study, remote sensing and geographic information systems are combined with a snowmelt runoff model for the purpose of simulating the discharges observed in the water year 1998 in Karasu Basin, which is a subbasin of the Euphrates River. NOAA satellite images were used to obtain snow covered area data, that is required by the snowmelt runoff model. Temperature and precipitation data distributed within the basin using two different methods, namely lapse rate method and spatially distributed hydrometeorological variables program method. Based on available data, model parameters are calibrated for the water year 1998. The calibrated parameters are compared with those calibrated parameters for the water year 1997. Discussions are made on the parameters and variables. Possible reasons of change are sought. Recommendations on parameter values to be used for simulation and forecasting studies are provided.