Implementation of a voltage controlled soft starter for constant cuarent starting of induction motors with minimized torque pulsations
Endüksiyon motorlarını minimum moment salınımı ile sabit akımda kaldırmak için gerilim kontrollü yumuşak yol verici gerçekleştirimi
  1. Tez No: 93415
  2. Yazar: GÜRKAN ZENGİNOBUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK ÇADIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak Yolverici, Endüksiyon Motor, Moment Darbeleri, Kalkış Akımı VI, Soft starter, Induction Motor, Torque Pulsations, Starting Current IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz ENDÜKSİYON MOTORLARINI MİNİMUM MONENT SALINIMI İLE SABİT AKIMDA KALDIRMAK İÇİN GERİLİM KONTROLLÜ YUMUŞAK YOL VERİCİ GERÇEKLEŞTİRİMİ Zenginobuz, Gürkan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Işık Çadırcı Ocak 2000, 142 sayfa Bu tez kapsamında, endüksiyon motorlarına yumuşak yolverme sırasında momentte oluşan şebeke frekansındaki salımmları ortadan kaldıran ve motor akımım istenilen değerde sabit tutan tiristörlü bir yumuşak yol verici gerçekleştirilmiştir. Kalkıştaki moment salınımları, ters koşut bağlanmış tristör çiftleri şebeke voltajının ilk döngüsünde uygun açılarda ateşlenerek ortadan kaldırılır. Hat akımları kalkış süresince kosinüs ve sabit fonksiyonparçalarından oluşan ateşleme açılan uygulanarak istenilen değerde sabit tutulur. Bu kontrol stratejileri 8-bit mikro-denetleyici kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen akım kontrolü ve moment salınım giderme stratejileri, dinamik durumda mil moment ölçme sistemiyle donatılmış özel- tasarım bir test düzeneği yardımıyla bilinen diğer yumuşak yol verme metodları ile karşılaştmlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A VOLTAGE CONTROLLED SOFT STARTER FOR CONSTANT CURRENT STARTING OF INDUCTION MOTORS WITH MINIMIZED TORQUE PULSATIONS Zenginobuz, Gürkan M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Işık Çadırcı January 2000, 142 pages In this thesis, thyristorised induction machine soft starter which eliminates supply frequency torque pulsations and keeps the line current constant at the preset value is implemented. Starting torque pulsations are eliminated by triggering back-to-back connected thyristors at proper points on the first supply voltage cycle. Line current during starting can be kept constant at any preset value by a simple strategy composed of successive cosinusoidal 111and constant function segments of triggering angle. These strategies are implemented by the use of an 8-bit micro-controller. The performance of the implemented current control and pulsating torque elimination strategies is assessed in comparison with other known soft starting methods by the use of a custom-design test bed equipped with a shaft torque measuring system in dynamics state.