Frequency-domain simulation of sound propagation in acoustically treated ducts with flow
Akustik emicili akış taşıyan kanallarda sesin ilerlemesinin frekans alanında simulasyonu
  1. Tez No: 93414
  2. Yazar: AHMET ŞİRZAİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÖZYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sesin ilerlemesi, Akış-empedans tüpü, Empedans şartı, Sonlu fark, Yansımayan sınır şartları, Sound propagation, Flow-impedance tube, Impedance condition, Finite difference, Nonreflecting boundary conditions
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sesin dikdörtgen kanallarda ilerlemesinin incelenmesi için frekans alanında bir yöntem geliştirilmiştir. Amaç, bir akış-empedans tüpünün sayısal simulasyonunu Özyörük ve Long' un zaman alanındaki yöntemini desteklemek için icra etmektir. Frekans alanındaki yöntem, zamana bağlı Euler denklemlerinin frekansa bağlı denklemlere dönüştürülmesine ve dört safhalı Runge-Kutta metodunu kullanarak denklemlerin suni olarak zamana bağlı bir çözüme dayanmaktadır. Frekans alanındaki simulasyonlar zaman alanındaki simulasyonlarla aym akış ve frekans şartlarında icra edilmiştir. Sonuçlar, zaman alanındaki yöntemin sonuçlan ve deneysel verilerle değişik frekans ve akış şartlarında karşılaştınlmıştır. Frekansalanındaki sonuçlar, zaman alanındaki sonuçlar ve deneysel verilerle çok iyi uyum göstermiştir.
Özet (Çeviri)
A frequency-domain method is developed for calculation of sound propagation through rectangular ducts. The goal is to perform numerical simulations for a flow-impedance tube to provide the time-domain method of Özyörük and Long with benchmarking data. The frequency-domain method is based on a transformation of the time-dependent linearized Euler equations into frequency- domain equations and a consequent pseudo time-marching solution of them using a four-stage Runge-Kutta scheme. Frequency-domain simulations are performed at the same flow and frequency conditions as the time-domain simulations. Results are compared with those of the time-domain method and experimental data at various 111frequencies and flow conditions. Frequency-domain calculations show very good agreement with the time-domain calculations and experimental data.