Sustainable buildings and building materials: Environment, human health and energy
Çevre, insan sağlığı ve enerji bakımından sürdürülebilir binalar ve bina malzemeleri
- Tez No: 93416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. NUR DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir ve Yeşil Mimari, Sürdürülebilir ve Sağlıklı Bina Malzemeleri, Enerji Verimliliği, İç Mekan Hava Kalitesi. vı, Sustainability, Sustainable and Green Architecture, Sustainable and Healthy Building Materials, Energy Efficiency, Indoor Air Quality. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz ÇEVRE, İNSAN SAĞLIĞI VE ENERJİ BAKIMINDAN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİNALAR VE BİNA MALZEMELERİ ZEYTUNİ, Ayşem Berrin Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Danışman: Doç. Dr. F. Nur Demirbilek Mayıs 2000, 112 sayfa 1950'lerden sonra, karbon emisyonlarının ve toksik atık oranlarının artması, doğal kaynakların giderek yokolması, hava ve su kirliliği ve bunların ekolojik dengeyi bozması sürdürülebilirlik kavramının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Sürdürülebilir tasarım ilkelerinin uygulanması çevreye ve insana verilen zararı azaltacaktır. Bu bakış açısı altında, bina malzemelerinin enerji ve sağlık performanslarına göre seçimi sürdürülebilir tasarımda önem kazanmaktadır. Malzemeleri çevresel hayat döngülerine göre değerlendirmede ki iki önemli husus, doğal kaynak kullanımının yeniden kullanım ve dönüşümlülük ile en aza indirilmesi ve bina yaşayanları için sağlıklı, rahat ve tehlikesiz bir ortamın yaratılmasıdır. Kötü iç mekan hava kalitesine, bina yaşayanlarının sağlığını ve üretkenliğini negatif olarak etkileyen malzeme tabanlı hava kirleticileri ve gaz toksinler sebep olmaktadır. Bu çalışmanın kapsamı içerisinde sürdürülebilir gelişme ve sürdürülebilir bina malzemeleri literatür araştırmasına göre m&îfteffiÛGRETISflincelenmiştir. Amaç, sürdürülebilir tasarım ilkelerini belirtmek, bina malzemelerinin özelliklerini incelemek ve çevre ve insan sağlığına zarar vermemek için çevreye duyarlı malzemelerin ve kombinasyonlarının seçilmesine yardımcı olmaktır. Literatür araştırmasına göre, bina malzemelerinin farklı kombinasyonlarının avantajları ve dezavantajlarını gösteren malzeme spesifikasyon tabloları hazırlanmıştır. Son olarak, dünyada uygulanan örnekler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUSTAINABLE BUILDINGS AND BUILDING MATERIALS: ENVIRONMENT, HUMAN HEALTH AND ENERGY ZEYTUN, Ayşem Berrin M.S. in Building Science, Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nur Demirbilek May 2000, 112 pages After 1950s, the concept of sustainability has appeared due to some serious problems like the increase in carbon emissions and toxic wastes, demolition of natural resources, air and water pollution, destroying the ecological balance etc. Application of sustainable design guidelines will lessen the given damage to environment and human beings. In this point of view, selecting building materials according to their energy and health performances gains importance in sustainable design. Two important elements of environmental life-cycle assessment for materials are minimising natural resource use by reducing, reusing, and recycling and creating a healthy, comfortable, nonhazardous space for building occupants. Poor indoor air quality is caused by outdoor and indoor sources of material-based gaseous air pollutants and toxins, which affect the health and productivity of building occupants negatively. Within the framework of the study, sustainable development and iiisustainable building materials are examined through a literature survey. The objective is to determine sustainable design guidelines; to examine the properties of building materials, and to help to choose environmentally responsible ones and appropriate combinations of them; not to have any harmful results for human and environmental health. According to the literature survey, the material specification tables showing the advantages and disadvantages of different combinations of building materials are prepared. Lastly, some applied case studies in the world are analysed.