1960-1980 dönemi Türk çocuk roman ve hikâyelerinde fantastik ögeler
Fantastic elements in Turkish children's novel and stories between 1960-1980
- Tez No: 934195
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fantastik, çocuk edebiyatı, Türk çocuk edebiyatı, fantastik Türk çocuk edebiyatı, Fantasy, children's literature, Turkish children's literature, fantastic Turkish children's literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZ 1960-1980 DÖNEMİ TÜRK ÇOCUK ROMAN VE HİKÂYELERİNDE FANTASTİK ÖGELER AYHAN ÖNDER Bu tezde Türk yazarların 1960-1980 yılları arasında yayımladığı çocuk roman ve hikâyeleri içerisinde, fantastik unsurlara sahip olan on sekiz eser incelenmiştir. Bu tez, beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde edebiyatta fantastik kavramı, fantastiğin sınırları, dünya ve Türk edebiyatında fantastiğin gelişimi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde çocuk roman ve hikâyelerinde zaman ve mekânla ilgili fantastik unsurlar, üçüncü bölümde kahramanla ilgili fantastik unsurlar sunulmuştur. Dördüncü bölümde insan dışı varlıkların kişileştirilmesi, beşinci bölümde tabiatüstü varlıklar ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise fantastik edebiyat ve Türk çocuk roman ve hikâyelerinde yer alan fantastik unsurlar hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FANTASTIC ELEMENTS IN TURKISH CHILDREN'S NOVEL AND STORIES BETWEEN 1960-1980 AYHAN ÖNDER In this thesis, eighteen works with fantastic elements among children's novels and stories published by Turkish writers between 1960 and 1980 were examined. This study consists of five sections. In the first section, theconcept of fantasy in literature, the limits of fantasy, and the development of fantasy in the World and Turkish literature are emphasized. The fantastic elements about time and space in children's novels and stories are presented in the second section and in the third section, the fantastic elements about the hero are presented. In the fourth section, the personification of non-human entities is discussed and in the fifth section, supernatural entities are discussed. In the conclusion section, evaluations were made about fantasy literature and the fantastic elements in Turkish children's novels and stories.