Columna vertebralis travmalarının klinik adli tıp uygulamaları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Columna vertebralis traumas in terms of clinical forensic medicine practices
  1. Tez No: 934204
  2. Yazar: BEYTULLAH URAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEZİH KÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıp, Columna vertebralis, Etiyoloji, Forensic medicine, Columna vertebralis, Etiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Columna vertebralis (omurga sütunu) kafatası tabanından başlayıp, boyun ve bütün gövde boyunca uzanan longitudinal bir kemik kolondur. Travmatik omurga yaralanmaları hastalar, aileleri ve toplum için yüksek morbidite ve mortalite oranına sahip ve birçok ek tıbbi, psikolojik, sosyal ve mali sonuçlara sahip yıkıcı bir olaydır. Omurga yaralanmaları hangi sebeple meydana gelirse gelsin medikolegal açıdan incelenmesi gereken bir niteliğe sahiptir. Bu çalışmada 01 Ocak 2020- 31 Aralık 2022 tarihleri arasında adli rapor düzenlenen 12029 olgu retrospektif olarak incelendi. Tıbbi belgelerinde vertebral fraktür bulunan olgular belirlendi (n=310). Bu olgular içinden fraktür varlığı kesinleşmiş olgular seçildi ve çalışmamız kapsamında incelendi (n=277). Olguların %74.1'inin (n=205) erkek, %25.9'unun (n=72) kadın olduğu, travma anında yaş ortalamasının 40.1±16.69 olduğu, %61'ine (n=169) TCK 86-87-89. maddeleri kapsamında, %39'una (n=108) maluliyet oranının tespiti hususunda rapor tanzim edildiği, etiyolojik nedenlerin %71.8'inin (n=199) trafik kazası, %15.5'inin (n=43) düşmeler, %9.3'ünün (n=26) şiddete maruz kalma, %2.5'inin (n=7) omurga sütununa cisim düşmesi, %0.7'sinin (n=2) hayvan tepmesi olduğu, maluliyet raporlarının büyük kısmının trafik kazası sonrası düzenlendiği, olguların %26.7'sinin cerrahi tedavi aldığı ve %31.4'ünde sekel saptandığı belirlenmiştir. Ülkemizde son yıllarda nüfusun yaşlanması ve karayolu araç kullanımının artması, vertebra travmalarını ilerleyen yıllarda önemli bir halk sağlığı sorunu haline getirecektir. Etiyolojik çalışmalar ve önleyici tedbirlerle zamanında uygulanacak sağlık politikaları, bu sorunun büyümesini engelleyebilir.
Özet (Çeviri)
The columna vertebralis (spinal column) is a longitudinal bony structure starting from the base of the skull and extending through the neck and the entire trunk. Traumatic spinal injuries are devastating events with high morbidity and mortality rates, as well as numerous additional medical, psychological, social, and financial consequences for patients, their families, and society. Regardless of the cause, spinal injuries need to be examined from a medico-legal perspective. In this study, 12,029 cases with forensic reports between 01 January 2020 and 31 December 2022 were retrospectively reviewed. Cases with vertebral fractures documented in medical records were identified (n=310). Among these, cases in which the presence of a fracture was confirmed were selected and analyzed within the scope of our study (n=277). The mean age at the time of trauma was 40.1±16.69 years. Of the cases, 61% (n=169) were reported under TCK, while 39% (n=108) were reported for the determination of disability rates. Regarding the etiological causes, 71.8% (n=199) of the cases were due to traffic accidents, 15.5% (n=43) to falls, 9.3% (n=26) to exposure to violence, 2.5% (n=7) to falling objects on the spinal column, and 0.7% (n=2) to animal kicks. Most of the disability reports were issued following traffic accidents. Surgical treatment was performed in 26.7% of the cases, and 31.4% of the patients had sequelae. The aging population and the increasing use of road vehicles in our country in recent years are expected to make vertebral trauma a significant public health problem in the coming years. Etiological studies, preventive measures, and timely health policies can help prevent the escalation of this issue.