Experimental investigation of aircraft engine compressor first stage rotor performance
Uçak motor kompresörünün ilk kademe rotorunun performansının deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 93424
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN AKMANDOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rotor pal sırası, akış ölçümü, beş delikli prob, toplam basınç oram, akış sabiti, kayıp katsayısı. iv, Rotor cascade, flow measurement, five-hole probe, total pressure ratio, loss coefficient, flow coefficient. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz UÇAK MOTOR KOMPRESÖRÜNÜN İLK KADEME ROTORUNUN PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ ŞİŞMANLAR, Özgür Tolga Yüksek Lisans, Havacılık Müendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İ. Sinan AKMANDOR Temmuz 2000, 86 sayfa Bu tez çalışmasında deneysel veriler kullanularak J-79 motorunun kompresörünün ilk kademe rotor performans analizi yapılmıştır. Öncelikle üflemeli tipte bir rüzgar tüneli inşa edilmiştir. Daha sonra 3 adet J-79 palesi yan yana konularak oluşturulan rotor sırası tünelin deney bölümüne yerleştirilmiştir. Deneyler bu rotor sırasının önünde ve arkasında gerçekleştirilmiştir. Üç boyutlu akış ölçümleri beş delikli prob kullanılarak yapılmıştır. Deneysel sonuçlar kullanılarak rotor sırasındaki toplam basınç oranlan, akış sabiti ve rotor toplam basınç kaybı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF AIRCRAFT ENGINE COMPRESSOR FIRST STAGE ROTOR PERFORMANCE ŞİŞMANLAR, Özgür Tolga M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İ. Sinan AKMANDOR July 2000, 86 pages In this thesis, performance analysis of the first stage rotor of J-79 engine compressor is done using experimental results. First, a blower type wind tunnel is constructed. Then, a linear rotor cascade constituted by putting side by side three J- 79 rotor blades in the test section. Experiments are carried out in front and behind of the cascade. Three-dimensional flow measurements are done using a five-hole probe. Using the experimental results, the rotor cascade total pressure ratio, the flow coefficient and the loss coefficient are calculated.