The Directed and undirected de Bruijn graphs in the all optical networks
Doğrusal ve doğrusal olmayan de Bruijn yapıların tamamen optik ağlara uygulanması
- Tez No: 93425
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜYAL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Directed and Undirected de Bruijn Graphs, Wavelength Division Multiplexing, Wavelength Division Multiplexed Networks, and OPNET m TC YÜKSEKÖ?RETİM KURULU DOKÜMANTASYON MEUOZİ
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz DOĞRUSAL VE DOĞRUSAL OLMAYAN DE BRUIJN YAPILARIN TAMAMEN OPTİK OLAN AĞLARA UYGULANMASI ŞAHİN, Cem Şafak Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüyal ERGÜL Eylül 2000, 1 1 1 sayfa Bu tezde, tamamen optik olan ağlar ve dalga boyu bölmeli çoklama hakkında bilgi verildi. Genel, doğrusal ve doğrusal olmayan de Bruijn grafikler detaylıca tartışıldı ve doğrusal ve doğrusal olmayan de Bruijn yapıların çeşitli varsayımlar altında optimal çözüm olduğunun ispatı verildi. Doğrusal ve doğrusal olmayan de Bruijn yapı tamamen optik olan ağlara uygulandı. Ağın performansı tezin içinde belirtilen durumlar göz önüne alınarak değişik ağ parametreleri için, mesela paket boyu ve paket varış oranı, incelendi. Ayrıca, bağlantı sağlayan hatlardaki arızalarının etkileri analiz edildi. Bütün bu işler için OPNET adlı simulasyon programı kullanıldı. Elde edilen sonuçlar gösterilip, detaylıca tartışıldı. Anahtar Kelimeler : Doğrusal ve Doğrusal Olmayan de Bruijn Yapılar, Dalgaboyu Bölmeli Çoklama, Dalgaboyu Bölmeli Çoklu Ağlar, ve OPNET iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DIRECTED AND UNDIRECTED DE BRUIJN GRAPHS IN ALL OPTICAL NETWORKS ŞAHİN, Cem Şafak M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüyal ERGÜL September 2000, 1 1 1 pages In this thesis, the fundamental principles of all-optical networks and Wavelength Division Multiplexing (WDM) are reviewed. General graph theoretic results, the directed and undirected de Bruijn graphs are discussed in details and it was shown that optimal embedding and optimal transmissions schedule for de Bruijn graphs and undirected de Bruijn graphs, under certain assumptions, lead to these transmission schedules being optimal over all possible embeddings. The de Bruijn graphs, both directed and undirected, are applied to an all-optical network. The network performance was evaluated under condition explained in the thesis, for various sets of network parameters such as packet length and packet arrival rate. Effect of link failures was also analyzed. These studies were made by using OPNET simulation program. Results are presented and discussed in detail.