Multidrug resistance in chronic lymphocytic levkemia
Kronik lenfositik lösemide çoklu ilaç dirençliliği
  1. Tez No: 93423
  2. Yazar: SENEM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ, DOÇ. DR. FİKRET ARPACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç dirençliliği, MDR I gen ifadesi, P-Glikoprotein, KLL, RT-PZR, Lökosit hücre kültürü. vı, Multidrug resistance, mdr-1 gene expression, P-Glycoprotein, CLL, RT-PCR, leukocyte cell culture IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz kronik lenfositik lösemide ilaç dirençlilik mekanizması Şimşek, Senem Yüksek Lisans,Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi :Prof.Ufuk Gündüz Ortak Tez Yöneticisi:Doç.Dr. Fikret Arpacı Kasım 2000, 89 Sayfa Çoklu ilaç dirençliliği, tümör hücrelerinin birbirlerinden yapısal ve fonksiyonel olarak farklılık gösteren vinka alkoloidler, sentetik ve yarı sentetik analoglar ve bazı organik bileşikler gibi lipofilik kemoterapi ajanlarına karşı gösterdikleri dirençliliktir. Bu dirençlilik lösemi gibi bazı kanser tiplerinin kemoterapi tedavisinin başarısını sınırlandıran temel faktörlerden birisidir. Kanser tiplerinde çoklu ilaç dirençliliğinden sorumlu dört mekanizma vardır. Bu mekanizmalar, 7. kromozomda yer alan mdr-1 geninin aşırı ifade edilmesi, 16. kromozomdaki çoklu ilaç dirençlilik bağlantılı genin (MRP) aşırı ifade edilmesi, topoizomeraz Ha seviyesindeki değişim ve diğer bir taşıyıcı protein olan 110 kilodaltonluk LRP nin seviyesindeki artıştır. İnsan kanserlerinde çoklu ilaç dirençliliğinin temel mekanizması mdr-1 geninin aşırı ifadesidir. Mdr-1 geni ürünü olan P-Glikoprotein 170 kilodaltonluk plazma membran proteinidir. Bu protein ilaçları hücre dışına atan enerji bağımlı bir pompa fonksiyonu görmektedir. P-Glikoprotein aynı zamanda karaciğer ve böbrekler gibi bazı normal dokularda farklı seviyelerde oluşturulur. Bu dokularda toksinlerin taşmmasmda ve dokulardan uzaklaştırılmasında rol oynamakta, ve koruyucu bir görev yapmaktadır. İlaç dirençliliği bazı kanser tiplerinin tedavisindeki başarısızlığın ana sebeplerinden birisi olduğu için, çoklu ilaç dirençliliği özelliğinin belirlenmesiyalnızca hematolojik kanserlerde değil, meme kanseri gibi solid tümörlerde de klinik açıdan son derece önemlidir. Nothern blot, Slot ve Dot blot gibi moleküler teknikler mdr-1 gen ifadesinin belirlenmesi için kullanılmıştır. Kronik lenfositik lösemi (KLL) kemoterapinin başlangıçta lenfosit sayılarının kontrol edilmesinde rol oynadığı ancak tamamen iyileşmenin mümkün olmadığı bir hastalıktır. KLL de ilaç dirençlilik mekanizmaları ve çoklu ilaç dirençlilik özelliği terapötik cevap ile ilişkili olabilir. KLL de P-glikoprotein ifadesi ve kemoterapiye olan klinik cevap oranı arasındaki bağlantı olasılığını göstermeye öncülük edecektir. Bu çalışmada farklı evrelerdeki 10 KLL hastasında mdr-1 gen ifadesi geri transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu ile belirlenmiştir. Mdr-1 gen ifade seviyeleri HPLC metodu ile ölçülmüştür. Normal kan örnekler çahşmada kontrol olarak kullamlmıştır. Tüm KLL hastalarında MDR-I geni ifadesi gözlenmiştir. HPLC çalışması sonuçlarına göre,MDR-I gen ifadesi seviyesi 4,5 ve 9 no'lu hastalarda tedavi sonrasında artış göstermiştir. Tedavi öncesi ve sonrasında tüm hastalarda MDR-I gen ifadesi seviyesinde farklılıklar saptanmıştır. Çalışmada ayrıca kemoterapötik ajanların hücrelerdeki toksik özelliklerinin belirlenmesi ve in vitro olarak ilaç dirençüliğinin çahşılabilmesi gibi amaçlanan çalışmalar için gerekli olan lökosit hücre kültürü tekniği geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIDRUG RESISTANCE IN CHRONIC LYMPHOCYTIC LEUKEMIA Şimşek, Senem M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor : Prof. Ufuk Gündüz Co-Supervisor : Asc. Prof. Fikret Arpacı November 2000, 89 pages Multidrug resistance (MDR) phenotype is the simultaneous resistance of the tumor cells to structurally and functionally unrelated lipophilic chemotherapeutic agents such as vinca alkoloids, semisynthetic and synthetic analogs and some organic compounds. It is one of the main factors that limits successful chemotherapeutic treatment of some cancers including leukemia. There are four mechanisms responsible for multidrug resistance in human cancers. These mechanisms are the overexpression of mdr-1 gene localized on 7th. chromosome, the overexpression of multidrug resistance related gene (MRP) localized on 16. chromosome, the change in the level of topoisomerase Ila and the rise in the level of other transport protein, LRP(110 kDa). The major mechanism of MDR in human cancers is the overexpression of mdr-1 gene. The product of the mdr-1 gene expression, P-glycoprotein is a 170 kDa plasma membrane protein. It functions as an energy-dependent drug efflux pump. P- glycoprotein is also expressed in different levels in some normal tissues such as liver and kidneys. In a number of tissues, it has a role for the transport and excretion of natural toxins, thus, it has a protective role. Since the drug resistance is a primary reason for the failure to cure some cancer types, the detection of the MDR phenotype is clinically important in not only the hematological malignancies, but also the some solid tumors like breast cancer. Lots of genetic techniques like northern blot, slot or dot blot are developed to detect mdr-1 gene expression. inChronic lymphocytic leukemia (CLL) is a progressive disease in which chemotherapy is effective initially in controlling lymphocyte proliferation,but cure is not usually possible. Drug resistance mechanisms and the multidrug resistant (MDR) phenotype may be relevant to the therapeutic response. The possible relationship between the P-glycoprotein expression and the rate of clinical response to chemotherapy in CLL is important for the clinicians. In this study, mdr-1 gene expression in 10 patients at different stages of CLL was determined by using reverse-transcriptase polymerase chain method (RT-PCR). The level of mdr-1 mRNA was measured by high performance liquid chromatography (HPLC). Normal peripheral blood samples were used as controls. In all CLL patients, mdr-1 gene expression was frequently observed. According to the HPLC results, the expression of mdr-1 gene in CLL patients 4,5 and 9 seemed to be increased after chemotherapeutic treatment. The variations of mdr-1 gene expression level between the untreated and treated patients were also observed. In this study, the leukocyte cell cultures were established which would be useful in future work involving cytotoxicity studies and testing the drug resistance.