Heat effects in catalysts with bimodal pore size distributions
İki modelli gözenek boyutu dağılımlı katalizörlerde ısı etkileri
- Tez No: 93426
 - Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR DOĞU, DOÇ. DR. KIRALİ MÜRTEZAOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: iki dağılımlı katalizör, etkenlik faktörü, izotermal olmayan katalizör, etken ısı iletkenliği. VI, bidispersed catalyst, effectiveness factor, nonisothermal catalyst, effective thermal conductivity. IV
 - Yıl: 2000
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET IKI MODELLI GÖZENEK BOYUTU DAĞILIMLI KATALİZÖRLERDE ISI ETKİLERİ ŞAHÎN, Ebru Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Timur Doğu Ortak- Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kırali Mürtezaoğlu Eylül 2000, 98 sayfa İki dağılımlı gözenek yapısındaki katalizörler kimya endüstrisinde yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.Bu tür katalizörlerdeki ısı etkisi, gözlenen reaksiyon hızı üzerinde genellikle önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, gözenekli katalizörlerdeki ısı etkisi iki farklı açıdan teorik olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, iki dağılımlı gözenekli katalizörlerin etkenlik faktörü izotermal olmayan sistemler için tahmin edilmiştir. Sonuçlar etkenlik faktörünün dört boyutsuz gruba bağlı olduğunu göstermiştir; başlıca tanecik Thiele Modülü (iS), pellet içine alınan ısının kondüksiyon yoluyla pelletten verilmesine oranı olan Prater parametresi ( (3a ), sıcaklık duyarlılık parametresi ( y = - - ) vemakrogözenek difüzyon direncinin mikrogözenek difüzyon direncine oranı olan a parametresidir. Analiz sonucunda, ısı etkisinin P ve a'nın yüksek değerleri için gözlenen reaksiyon hızına etkisinin daha fazla açığa çıktığı görülmüştür. Çalışmanın ikinci bölümünde, gözenekli katıların etken ısı iletkenliğinin değerlendirilmesi için tahmin edilen model önerilmiştir. Bu modelin tek ve iki dağılımlı gözenekli katalizörlere aym zamanda kompozitlere uygulanabilirliği görülmüştür. Modelden tahmin edilen etken ısı iletkenliği değerleri ayrı fazlardaki ısı iletkenliklerini ve hacim oranını gerektirir. İki dağılımlı katalizörlerde ise makro ve mikro gözeneklerdeki bilgiler gerekmektedir.Model tahminleri ile literatürden alınan deneysel verilerin iyi uyum verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEAT EFFECTS IN CATALYSTS WITH BIMODAL PORE SIZE DISTRIBUTION ŞAHİN, Ebru M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Timur Doğu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kırali Mürtezaoğlu September 2000, 98 pages Catalysts with bidisperse pore structure are extensively used in chemical industries. Heat effects within such catalysts usually play a significant role on the observed reaction rates. In this study, two different aspects of heat effects in such porous catalysts were theoretically analyzed. In the first part of the work, effectiveness factors of bidisperse porous catalysts were predicted for a nonisothermal system. Results have shown that effectiveness factor is a function of four dimensionless groups, mainly particle Thiele modulus (iS ), Prater parameter (pa ) which is the relative significance of heat mgeneration within the pellet with respective heat removal by conduction through the E pellet, temperature sensitivity parameter (y = - - ) and parameter a which gives the RgT0 relative significance of macropore diffusion resistance to micropore diffusion resistance. Results of the analysis showed that for high values of pa and a heat effects on the observed rate become more appearent. In the second part of the work, a model was proposed for effective thermal conductivity of porous solids. It was shown that the model can be applied to mono and bidisperse porous catalysts as well as to composites. Prediction of the effective thermal conductivity values from the model requires thermal conductivities of individual phases and the volume fraction of the phases. In the case of bidisperse catalysts, information about the macro-and micropores are required. Model predictions were shown to give good agreement with the experimental data taken from the literature.