Southern analysis of Torula thermophila genome for the multiplicity of cellulase genes
Torula thermophila genomunun selülaz gen çokluğunun tespitine yönelik southern izleştirme analizi
  1. Tez No: 93427
  2. Yazar: ŞAZİYE BETÜL SOPACI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZÜMRÜT B. ÖGEL, PROF.DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Selülaz, gen çokluğu, T. thermophila, S. thermophilum, Cellulase, gene multiplicity, T. thermophila, S. thermophilum IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Torula thermophiîa selülaz genlerinin sayısının bu genlere özgün gen sondalan kullanılarak tespiti amaçlanmıştır. Buna yönelik olarak 100 baz çiftlik Polimeraz Zincir Tepkimesi ürünü T. reesei de Southern izleştirme yöntemiyle selülazlara özgünlüğü açısından analiz edilmiştir. Bu aşamada T. reesei endoglukanaz III geni ile homolog T. thermophiîa 100 baz çiftlik DNA fragmanı ile de heterolog izleştirme yapılmış ve bu DNA fragmanının T. thermophiîa selulaz genlerine özgünlüğü doğrulanmıştır. Selulaz genlerinin çokluğu ise T. thermophiîa da lOObp selülaz spesifik gen sondası kullanılarak homolog Southern genom izleştirmesi ile gösterilmiştir. Bunlara ek olarak 100 baz çiftlik selülaz spesifik gen sondası T. thermophiîa toplam RNA sı ile de hetrolog izleştirmeye tabi tutulmuştur.Bu analizin sonucu gen sondasının selulaz genlerinin ifade edilen bölgesine ait olduğunu göstermiş ve selülazlara özgünlüğünü doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was analyzing of the Torula thermophila genome to determine the number of the cellulase genes with a cellulase specific probe. To achieve this the 100 bp PCR product of T. thermophila was firstly analyzed with Southern hybridisation of Trichoderma reesei with respect to its specificity. The similarity of hybridisation patterns of endoglucanase III gene of T. reesei and lOObp probe on T. thermophila indicates the specificity of the probe to cellulase genes. Multiplicity of cellulases was shown by the homologous genomic hybridisation of T. thermophila with lOObp cellulase specific probe. By performing RNA dot blot heterologous analysis with the lOObp DNA fragment of T. thermophila, specificity of the probe was confirmed and it was shown that the probe is belong to the expressed region of cellulases.