Determination of ASM1 sensitive parameters and simulation studies for Ankara wastewater treatment plant
- Tez No: 93430
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL FERDİ GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ASM1, heteretrofik büyüme, kinetik parametreler, KOİ türlemesi, respirometrik ölçümler, SSSP, simülasyon. VI, ASM1, heterotrophic growth, kinetic parameters, COD fractionation, respirometric measurements, SSSP, simulation. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz HASSAS ASM1 PARAMETRELERİN BELİRLENMESİ VE ANKARA ATTKSU ARITMA TESİSİ SİMÜLASYON ÇALIŞMALARI Sin, Gürkan Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Haziran 2000, 127 sayfa İleri düzeyde azot ve fosfor arıtan tesislerin tasarımında giriş atıksuyunun KOİ ve N türlerine parçalanarak karakterizasyonu önem arzetmektedir. Bilgisayar programlan kullanılarak simulasyonu yapılabilen bu tür proseslerin tanımlanmasında/ karakterizasyonunda, KOİ ve N türlemesi ve biyokinetik parametrelerin belirlenmesi için literatürde çeşitli respirometrik ve fiziksel-kimyasal yöntemler önerilmektedir. Literatürde çeşitli çalışmalar farklı ülkelere ait evsel atıksularda, hatta farklı mevsimlerde KOİ ve N türlemesinin farklı sonuçlar verdiğini göstermektedir. Bu çalışmada Ankara'daki durum belirlenmiş ve Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'nden (AMAAT) alman atıksu numuneleri respirometrik ve fiziksel-kimyasal metodlarla türlendirilmiştir. Türlendirme sırasında aynı amaçla kullanılan çeşitli yöntemler kıyaslanarak en uygun olanları belirlenmiştir. Ayrıca, bu çalışmalar sırasında AMAAT'm simulasyonu için gerekli heterotrofik kinetik sabitler de belirlenmiştir.ASM1 Modeli, AMAAT için dinamik KOİ ve askida kati madde (AKM) değerleri kullanılarak kalibre edilmiştir. Daha sonra farklı AKM ve Oksijen Tüketim Hız değerleri kullanılarak model doğrulanmıştır. Simülasyon sonuçlan, tesis performansım başarılı şekilde tahmin etmiştir. Fakat, modeldeki Oksijen Tüketim Hız çıktısının, tesis değerlerine kalibre edilebilmesi için bilimsiz düzeltme katsayısı, TI02, ASM1 modeline eklenmiştir. Bu çalışmada, tüm simulasyonlar SSSP programı ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF ASM1 SENSITIVE PARAMETERS AND SIMULATION STUDIES FOR ANKARA WASTEWATER TREATMENT PLANT Sin, Gürkan M.Sc, Environmental Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay JUNE 2000, 127 pages The influent wastewater characterization based on COD and N fractionation is becoming important in the design and operation of biological nutrient removal systems. Computer programs based on complex mathematical models are now available for the simulation of such complicated systems. The present approach requires further categorization of the state parameters, as well as biological processes of interest. Several respirometric and physical-chemical methods for the determination of COD fractions and biokinetic parameters have already been proposed in the literature. However, none of these methods have yet been standardized. On the other hand, recent research indicates that COD and N fractions of domestic wastewaters alter appreciably from country to country and with the season of the year. In this study, Ankara case study is being presented. During the study, wastewater samples were taken periodically from Ankara Central Wastewater Treatment Plant (ACWTP), 111 t,C Ytett??MTM KÜKÎJUJand were fractionated using both respirometric and physical-chemical methods. These methods were compared and, advantages and shortcomings of each were identified. The biokinetic parameters required for the simulation studies were also determined. Activated Sludge Model Number 1 (ASM1) was calibrated for ACWTP using dynamic COD and MLS S data from the plant and then verified using a different set of dynamic plant MLS S and oxygen uptake rate (OUR) data. Model simulations predicted the performance of Ankara wastewater plant with reasonable accuracy, still for calibrating model OUR data, a dimensionless correction factor, t|02, need to be introduced into the ASM1 model. In this study, the SSSP program is used for all simulation purposes.