Therise of neo-developmentalism in Türkiye: Foreign economic relations
Türkiye'de neo-kalkınmacılığın yükselişi: Dış ekonomik ilişkiler
- Tez No: 934317
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜN SARIMEHMET DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, ticaret, doğrudan yabancı yatırım, neo-kalkınmacılık, neoliberalizm, Türkiye, trade, FDI, neo developmentalism, neoliberalism JEL Classification F10, F21, F 43
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Corvinus University of Budapest
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politik ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Türkiye, 1980'lerin başlarından itibaren ithal ikame tedbirlerinin kaldırılması ve özelleştirmeler gibi neoliberal reformları uygulamaya başlamıştır. Türkiye'nin neoliberalizme bağlılığına paralel olarak, 1995 yılında Avrupa Birliği ile bir Gümrük Birliği Anlaşması imzalanmıştır. 2010'ların başından itibaren, gelişmekte olan bir ekonomi olarak Türkiye, yeni ekonomik ittifaklar arayışında olup bu doğrultuda Çin ve Rusya ile ekonomik ilişkilerini sıkılaştırmıştır. Bu çalışma, son 20 yılda Türkiye'nin temel ekonomik ortaklarıyla yürüttüğü ekonomi ve ticaret politikalarındaki değişiklikleri, küresel ekonomik dengelerdeki değişim ışığında incelemeyi amaçlamaktadır. İki ana neden olarak 2008 Finansal Krizi ve dünya ekonomisinde BRICS ülkelerinin öneminin artması değerlendirilecektir. Teorik çerçeve, yeni Türk ekonomik modelinin rasyonelliği ve stratejik planlamasına yanıt aramak için neo-kalkınmacılık yaklaşımına dayanacaktır. Bu çalışma, özellikle 2010'lardan itibaren Türk ekonomisinin neo-kalkınmacılığa yönelik bir kayma yaşadığını ve bunun Çin ve Rusya ile gelişmiş ekonomik ikili ilişkilerde yansımasını bulduğunu savunmaktadır. Bu yeni güçlenen ortaklıklar Türkiye'ye sermaye akışını artırmak için yeni fırsatlar yaratmış olsa da, Türkiye'nin ana ekonomik ortağı olarak AB'nin önemi yakın gelecekte değişmeyecek gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Türkiye started to implement neoliberal reforms such as lifting import substitution measures and privatizations from the early 1980s onwards. Parallel to the commitment of Türkiye to neoliberalism, a Customs Union Agreement was signed with the European Union in 1995. Since the beginning of the 2010s, Türkiye as a developing economy has been seeking new economic alliances and economic relations with China and Russia tightened accordingly. This paper will aim to elaborate on the changes in the Turkish economic and trade policies in the last 20 years toward its main economic partner countries in light of the global economic balance changes. Two main underlying reasons will be considered the 2008 Financial Crisis and the rise of BRICS countries' importance in the world economy. The theoretical framework will rely on neo developmentalism to seek the answers for rationality and strategic planning of the new Turkish economic model. This paper argues that mainly after the 2010s Turkish economy has experienced a shift towards neo-developmentalism, which has been reflected in the enhanced economic bilateral relations with China and Russia. Although these new strengthening partnerships created new opportunities for increasing the capital inflows into Türkiye, it is also considered that the EU's significance as the main economic partner of Türkiye is not likely to change in the near future