Türk süsleme sanatları motiflerinin çocuk resimlerine uyarlanması üzerine bir uygulama örneği
An application example on the adapting of Turkish decorative arts motifs to children drawings
- Tez No: 934326
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Renk, Çocuk Resimleri, Türk Sanatı, Art, Colour, Child Pictures, Turkish Art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanatları Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çocuk ve sanat, çocuk ve tasarım, çocuklarda sanatsal algı gibi konulara bilimsel yaklaşabilmek için, sanatın anlamını, teorik bilgi, donanım ve Türk sanatlarının özüne inilerek çalışma yürütmek meseleyi daha temelden inşa etmek gerekmektedir. Bu çalışmada ortaokul çocukları üzerinde Türk sanatlarının renk ve motifleri konusunda farkındalık oluşturarak Türk sanatlarının kavranmasını sağlamak amacıyla yürütülen eğitimlerinin sonucu ele alınmıştır. Çocuklara ve sosyal ortama aktarabilmek, sınıf ortamlarındaki araştırma ile kendi öz kültürümüzden beslenerek, bireysel renk değerlendirmeleri gözlemlenmiştir. Çocuğun kendisini ifade etmesinin en güzel yollarından biri resim sanatıdır. Sanat çocukların eğitiminde önemli bir etkendir. Çizme, boyama ve inşa etme gibi etkinlikler karmaşık bir süreç olup, çocuk bu çalışmalar sırasında çeşitli öğeleri birleştirerek anlamlı bir bütün oluşturur ve böylelikle deneyim kazanır. Seçme, yorumlama ve yenileme bu etkinliklerde dikkate değer bir başka işlem türüdür. Bu durumdan yola çıkarak çocukların Türk sanatlarının kültürel değerleri ile beslenerek küçük yaştan itibaren temel eğitim seviyelerinde Türk sanatları algısının ve farkındalığının oluşturulmasına değinilmiştir
Özet (Çeviri)
In order to be able to scientifically approach issues such as children and art, children and design, artistic perception in children, the meaning of art, theoretical knowledge, equipment and trying to get to the essence of Turkish arts, to raise awareness about Turkish arts on children, to ensure the comprehension of Turkish arts, to transfer to children and social environment, to feed from our own culture with research in classroom environments, individual colour evaluations were observed. One of the most beautiful ways for children to express themselves is the art of painting. Art is an important factor in the education of our children. Activities such as drawing, painting and building are a complex process and the child creates a meaningful whole by combining various elements during these activities and thus gains experience. Selection, interpretation and renewal is another type of process that is noteworthy in these activities. Based on this situation, it has been mentioned that children should be fed with the cultural values of Turkish arts and the perception and awareness of Turkish arts should be created at basic education levels from a young age.