Akut pulmoner embolide hastane içi mortaliteyi öngörmede PESİ, sPESİ ve PATHOS skorlarının karşılaştırılması
Comparison of PESI, sPESI and PATHOS scores in prediction of in-hospital mortality in acute pulmonary embolism
- Tez No: 934342
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKUMUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner Emboli, Acil Servis, Mortalite, PESİ, sPESİ, PATHOS, Pulmonary Embolism, Emergency Department, Mortality, PESI, sPESI, PATHOS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: 2019'da yayınlanan en son Pulmoner emboli kılavuzunda akut pulmoner emboli mortalite göstergesi olan PESİ skoru çok fazla parametre içerdiğinden kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla sPESİ skoru alternatif olarak sunulmuştur. 2022 yılında yayınlanan bir çalışmada PATHOS skoru sPESİ skorundaki vital bulgulara ilave olarak trombosit ve yüksek duyarlılıklı troponin seviyelerini içermektedir ve skorun adı içerdiği parametrelerin baş harflerinden oluşmaktadır Bu sebeple daha akılda kalıcı ve acil serviste kullanıma daha uygun olduğu düşünülmektedir. Pulmoner embolide anormal platelet değerleri mortalite ile ilişkilidir. Akut pulmoner embolide sağ ventrikül fonksiyon bozukluğu artmış yüksek duyarlılıklı troponin seviyeleri ile ilişkili bulunmuştur. Bu sebeplerle ülkemizdeki Akut pulmoner emboli vakalarında hangi skorlamanın daha etkin ve kullanışlı olduğunu belirlemek gerekçesiyle bu çalışmayı yapmaya karar verdik. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kesitsel olarak tasarlanan bu çalışmaya, 1 Ağustos 2021 ila 1 Ağustos 2024 tarihleri arasında Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvuran/ getirilen 18 yaş ve üzeri Akut Pulmoner Emboli tanılı hastalar dahil edilmiştir. Gelişinde Arrest olan hastalar, hamile olanlar hastalar, skorları hesaplamak için veri eksikliği olan hastalar, klinik ve ekokardiyografi bulgularıyla Akut Pulmoner Emboli tanısı alan lakin pulmoner BT anjiografisi olmayan hastalar çalışma dışı tutulmuştur. Araştırmada hasta demografik verileri, bilinç durumu, laboratuvar parametreleri, vital bulguları değerlendirilerek mortaliteyi öngörmek için skorlar (PESİ, sPESİ, PATHOS) hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmada 196 hastada istatistiksel araştırma yapıldı. Hastaların %59.7'si kadın, %40.3'ü erkek olup yaş median değeri 77'dir. Hastaların % 1.5'i acil serviste vefat etmiş, %68.9'u yoğun bakım ünitesine yatırılmış, %22.4'ü servise yatırılmış, %7.1'i acil servisten taburcu edilmiştir. Hasta komorbiditelerinden (dm, ht, kah, kronik akciğer hastalığı, kky, malignite) sadece malignite mortalite ile ilişkili bulunmuştur. İnotrop ilaç ve mekanik ventilasyon ihtiyacı mortalite ile ilişkili bulunmuş fakat trombolitik tedavi ihtiyacı ile mortalite arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Skorlama sistemlerinin mortaliteyi ön görmedeki performansı Delong testi ile karşılaştırılmış ve anlamlı fark saptanmıştır(p< 0.001). PESİ skorunun performansı hem sPESİ skoruna hem de PATHOS skoruna göre daha üstün saptanmıştır. Ancak sPESİ skoru ile PATHOS skoru arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır Sonuç: Acil serviste akut pulmoner emboli hastalarında PESİ skoru 30 günlük mortaliteyi öngörmede sPESİ ve PATHOS skoruna kıyasla daha üstün bulunmuştur. Lakin sPESİ ve PATHOS skorları, mortalite açısından AUC olarak anlamlı bir fark bulunamadığından bu iki skor birbiriyle kıyaslanamamaktadır
Özet (Çeviri)
Objective: In the latest Pulmonary embolism guideline published in 2019, the sPESI score, which is an indicator of acute pulmonary embolism mortality, contains too many parameters, and therefore the sPESI score is presented as an alternative for ease of use. In a study published in 2022, the PATHOS score includes platelet and high-sensitivity troponin levels in addition to the vital signs in the sPESI score, and the name of the score consists of the initials of the parameters it contains. For this reason, it is thought to be more memorable and more suitable for use in the emergency department. Abnormal platelet values are associated with mortality in pulmonary embolism. Right ventricular dysfunction in acute pulmonary embolism has been associated with increased high-sensitivity troponin levels. For these reasons, we decided to conduct this study to determine which scoring is more effective and useful in acute pulmonary embolism cases in our country. Materials and Methods: This study, designed as a retrospective cross-sectional study, included patients diagnosed with Acute Pulmonary Embolism aged 18 years and over who were admitted to the Ankara Training and Research Hospital Emergency Service between 1 August 2021 and 1 August 2024. Patients with arrest on arrival, patients who were pregnant, patients with insufficient data to calculate the scores, patients diagnosed with Acute Pulmonary Embolism based on clinical and echocardiography findings but without pulmonary CT angiography were excluded from the study. In the study, patient demographic data, state of consciousness, laboratory parameters, and vital signs were evaluated and scores (PESİ, sPESİ, PATHOS) were calculated to predict mortality. Results: In the study, statistical research was performed on 196 patients. 59.7% of the patients are female, 40.3% are male, and the median age is 77. 1.5% of the patients died in the emergency department, 68.9% were admitted to the intensive care unit, 22.4% were admitted to the ward, and 7.1% were discharged from the emergency department. Among patient comorbidities (DM, CT, HF, chronic lung disease, CHD, malignancy), only malignancy was found to be associated with mortality. The need for inotropic medication and mechanical ventilation was found to be associated with mortality, but no significant difference was found between the need for thrombolytic therapy and mortality. The performance of the scoring systems in predicting mortality was compared with the Delong test and a significant difference was detected (p < 0.001). The performance of the PESI score was found to be superior to both the sPESI score and the PATHOS score. However, no statistically significant difference was found between the sPESI score and the PATHOS score. Conclusion: PESI score was found to be superior to sPESI and PATHOS scores in predicting 30-day mortality in patients with acute pulmonary embolism in the emergency department. However, since there is no significant difference between the sPESI and PATHOS scores the areas under the curve in terms of mortality, these two scores cannot be compared with each other