Küçük ölçekli inşaat şantiyeleri çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği farkındalığı yönünden incelenmesi
Nvestigation of small-scale construction sites employees in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 934512
  2. Yazar: MUHAMMET GÜNLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kazalar, İnşaat Mühendisliği, Public Health, Accidents, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İnşaat Sektörü, İş Güvenliği Farkındalığı, Risk, İş Kazası, Meslek Hastalığı, Occupational Health and Safety, Construction Sector, Occupational Safety Awareness, Risk, Work Accident, Occupational Disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Araştırmanın temel amacı, inşaat alanında çalışan kişilerde daha sık görülen riskleri ortaya çıkarmak ve bu risklere karşı alınacak güvenlik önlemlerini belirlemek, iş kazası ve meslek hastalıklarının sayısını azaltmaya çalışmaktır. Çalışma kapsamında şantiyelerde gözlemler yapılarak çalışanların iş güvenliği farkındalıkları irdelenmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler, değerlendirilerek puanlanmıştır. İş güvenliği farkındalığı ölçülürken genel farkındalık, isg eğitimi ve risk algısı açılarından yaklaşılmıştır. Bu çalışmada inşaat sektörü çalışanlarının verdikleri cevaplar değerlendirilmiş ve istatistiki olarak yorumlanmıştır. Ayrıca inşaat sektörüne yönelik bir risk değerlendirmesi geliştirilmiş ve bir inşaat inşaat firmasında risk değerlendirme çalışması yapılmıştır. Mevcut kontrol önlemleriyle uygulanan risk analizi için inşaat sektörüne yönelik, geleneksel olasılığa dayalı yöntemlere göre daha gerçekçi sonuçlar verebilen Fine-Kinney Risk Analiz Modeli geliştirilmiştir. Bu yöntem, inşaat sektörünün doğasında olan, ölçülmesi zor ve tam olarak ifade edilemeyen riskleri kolaylıkla ifade etmek için kullanılabilir. İş Güvenliği farkındalık bulguları ve sonuçları, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının yükseltilmesi ve işçi sağlığının korunması için alınabilecek potansiyel önlemleri belirlemede yöneticilere, araştırmacılara ve ilgili taraflara yardımcı olarak bu alandaki farkındalığı artırabilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to reveal the risks that are more common in people working in the construction field, to determine the safety measures to be taken against these risks, and to try to reduce the number of work accidents and occupational diseases. Within the scope of the study, observations were made at construction sites and employees' occupational safety awareness was tried to be examined. The data obtained was evaluated and scored. While measuring occupational safety awareness, it was approached in terms of general awareness, occupational safety training and risk perception. In this study, the answers given by construction sector employees were evaluated and interpreted statistically. Additionally, a risk assessment for the construction industry was developed and a risk assessment study was conducted in a construction company. For the risk analysis applied with existing control measures, the Fine-Kinney Risk Analysis Model has been developed for the construction industry, which can provide more realistic results than traditional probability-based methods. This method can be used to easily express risks inherent in the construction industry that are difficult to measure and cannot be fully expressed. Occupational Safety awareness findings and results can increase awareness in this field by assisting managers, researchers and interested parties in identifying potential measures that can be taken to raise occupational health and safety standards and protect worker health.