Primer akut protein enerji malnütrisyonu olan çocuklarda laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of laboratory findings in children with primary acute protein energy malnutrition
  1. Tez No: 934511
  2. Yazar: MEHLİKA ALMILA KILAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA KAYMAK SELBUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Protein enerji malnütrisyonu, akut malnütrisyon, primer malnütrisyon, pediatri, Protein energy malnutrition, acute malnutrition, primary malnutrition, pediatrics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Malnütrisyonlu hastalar beslenme eksikliği, malabsorbsiyon, altta yatan hastalıklar nedeniyle farklı klinik ve laboratuvar bulgularına sahiptirler. Bu bulgular temelde malnütrisyonun süresi ve altta yatan hastalık durumuna bağlıdır. Çalışmamızda akut primer malnütrisyonlu hastaların ilk başvuru anındaki antropometrik ölçümlerini ve laboratuvar bulgularını malnütrisyon derecesine göre kıyaslamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.09.2022-01.09.2024 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji polikliniğinde akut malnütrisyon tanısı alan, 2-18 yaş arası toplam 292 çocuk dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet) ve antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, vücut ağırlığı z skoru; boy uzunluğu, boy uzunluğu z skoru; VKİ, VKİ z skoru), laboratuvar verileri (tam kan sayımı, elektrolitler, vitaminler, karaciğer fonksiyon testleri) hastane kayıtlarından elde edildi ve retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilen hastaların malnütrisyon sınıflandırması Türk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği'nin Malnütrisyon Tanı ve Tedavi Rehberi'nde yayınlanan sınıflandırmaya göre yapıldı. Yaşa ve cinsiyete göre vücut kitle indeksi z skoru -1 ile -2 arasında olan çocuklar akut hafif malnütrisyon , z skoru -2 ile -3 arasında olan çocuklar akut orta malnütrisyon, z skoru -3'ten küçük olan çocuklar akut ağır malnütrisyon olarak değerlendirildi. Malnütrisyon gruplarının laboratuvar verileri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastalarının tanı anındaki yaş ortalaması 129,85±58,33 ay olup, %54,8'i kız, %45,2'si erkek olarak saptandı. Boy uzunluğu standart sapma değeri ağır malnütrisyon grubunda diğer gruplara göre yüksek saptandı (p=0,01). Tam kan sayımı verileri, anemi varlığı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Biyokimya verileri (serum albümin, ALT, AST, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko düzeyleri) kıyaslandığında sadece fosfor düzeyi hafif malnütrisyon grubunda ağır malnütrisyon grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p=0,03) , diğer veriler açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Demir viii eksikliği verileri (serum demir ve ferritin düzeyleri) kıyaslandığında gruplar arasında serum ferritin düzeyi açısından anlamlı fark bulunmazken, ortalama serum demir düzeyi hafif malnütrisyon grubunda ağır malnütrisyon grubuna göre daha yüksek saptandı (p=0,03). Hastaların vitamin (D vitamini, B12 vitamini, folat) düzeyleri açısından kıyaslandığında gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Akut primer malnütrisyonda sürecin kısa olması ve malnütrisyonun altta yatan sebep olmaksızın alım eksikliğine bağlı gelişmesi nedeniyle ortaya çıkan klinik ve laboratuvar bulgularının çoğunun malnütrisyonun derecesi ile değişiklik göstermediği ve akut primer malnütrisyonlu hastalara erken tanı konup tedavi başlanmasının bu hastalarda durumun kronikleşmesi durumunda gelişebilecek mortalite ve morbiditeleri önleyebileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Patients with malnutrition have different clinical and laboratory findings due to nutritional deficiency, malabsorption and underlying diseases. These findings mainly depend on the duration of malnutrition and the underlying disease status. In our study, we aimed to compare the anthropometric measurements and laboratory findings of patients with acute primary malnutrition at first admission according to the degree of malnutrition. Materials and Methods: In this study, a total of 292 children aged 2-18 years who were diagnosed with acute malnutrition in the Pediatric Gastroenterology outpatient clinic of Health Sciences University Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital between 01.09.2022-01.09.2024 were included. Demographic characteristics (age, gender) and anthropometric measurements (body weight, body weight z score; height, height z score; BMI, BMI z score), laboratory data (complete blood count, electrolytes, vitamins, liver function tests) were obtained from hospital records and analyzed retrospectively. Malnutrition classification of the patients included in the study was performed according to the classification published in the Malnutrition Diagnosis and Treatment Guidelines of the Turkish Society of Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. According to age and gender, children with body mass index z score between -1 and -2 were classified as acute mild malnutrition, children with z score between -2 and -3 were classified as acute moderate malnutrition, and children with z score less than -3 were classified as acute severe malnutrition. Laboratory data of malnutrition groups were compared statistically. Results: In our study, the mean age of the patients at the time of diagnosis was 129.85±58.33 months, 54.8% were female and 45.2% were male. The standard deviation value of height was found to be higher in the severe malnutrition group than in the other groups (p=0,01). Biochemical data (serum albumin, ALT, AST, calcium, sodium, potassium, magnesium, phosphorus, zinc levels) were compared, only the phosphorus level was significantly higher in the mild malnutrition group than in the severe malnutrition group (p=0,03). Iron deficiency data (serum iron and ferritin levels) were compared, no significant difference was found between the groups in x terms of serum ferritin levels, while the mean serum iron level was found to be higher in the mild malnutrition group than in the severe malnutrition group (p=0,03). The patients were compared in terms of vitamin (vitamin D, vitamin B12, folate) levels, no significant difference was found between the groups. Conclusion: It was demonstrated that most of the clinical and laboratory findings that occur in acute primary malnutrition do not vary with the degree of malnutrition due to the short duration of the process and the development of malnutrition due to lack of intake without an underlying cause, and that early diagnosis and initiation of treatment in patients with acute primary malnutrition can prevent mortality and morbidity that may develop in these patients if the condition becomes chronic.