BM perspektifinden çevre hakkı ve hakkailişkin uygulamalar
Environmental rights and right-related practices from the UN perspective
  1. Tez No: 934742
  2. Yazar: EDA NUR YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ERÇAKICA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Çevre Hakkı, Uygulamalar, United Nations, Environmental Rights, Practices
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, uluslararası kuruluşların çevre hukukunun gelişimine katkısını hükümetler arası kuruluşlar kapsamında incelemekte olup, özellikle Birleşmiş Milletler Çevre Programları (UNEP) yapısı gereği uluslararası çevre hukukuna katkısını, zayıf ve güçlü yanlarını incelemektedir. Çevre sorunları, uluslararası düzeyde tek durak noktası değildir; hükümetler arası kuruluşlar, yetkilerinin bir parçası olarak çevre araştırmaları yürütmektedirler. Birleşmiş Milletlerin veya diğer yetkili uluslararası kuruluşların yan kuruluşu veya uzman kuruluşlarının aksine, UNEP, sınırları ve yetkileri net olan bir yapıdır. Buna bağlı olarak çevreyi koordine eden kuruluşların ve hükümetler arası ilişkileri kolaylaştıran diğer kuruluşların çalışmalarından daha iyi performans göstermeleri beklenmeyebilmektedir. Başlangıcından bu yana projeyi güçlendirmek için zaman içerisinde çeşitli kararlar alınmışsa da, bu kararlar istenilen etkiyi yaratmamıştır. Bu bağlamda birçok görüş, program yapısının yeterince mükemmel olmadığına ve programın otoritesini güçlendirmek için program yapısının revize edilmesi gerektiğine inanmaktadır; ancak bu görüşler doğru olmadığından, bu çalışma UNEP'in uygulama yoluyla nasıl güçlendirilebileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the contribution of international organizations to the development of environmental law within the scope of intergovernmental organizations, particularly analyzing the United Nations Environmental Programme's (UNEP) contribution to international environmental law, its strengths, and weaknesses due to its structure. Environmental problems are not a single-stop issue at the international level; intergovernmental organizations conduct environmental research as part of their authority. Unlike a subsidiary or specialized agency of the United Nations or other competent international organizations, UNEP is an organization with clear boundaries and authority. Therefore, it may not be expected to perform better than the organizations coordinating the environment and other organizations facilitating intergovernmental relations. Even though various decisions have been taken over time to strengthen the project since its inception, these decisions have not created the desired impact. In this context, many opinions believe that the program structure is not perfect enough and that the program structure needs to be revised to strengthen the program's authority. However, as these opinions are not correct, this study suggests how UNEP can be strengthened through implementation.