Bilinçli seçimlerin yapı taşları: Sürdürülebilirlik bilincinin ekseninde sürdürülebilir tüketim kararlarının psikolojik yansımaları
Building blocks of conscious choices: Psychological reflections of sustainable consumption decisions in the context of sustainability consciousness
  1. Tez No: 934741
  2. Yazar: BELMA KIRVANOĞLU ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KIRÇOVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik Bilinci, Algılanan Tüketici Etkinliği, Çevrimiçi Alışveriş, Tüketici İyi Oluşu, Tüketici Suçluluğu, Sustainability Consciousness, Perceived Consumer Effectiveness, Online Shopping, Consumer Well-being, Consumer Guilt
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
ÖZET BİLİNÇLİ SEÇİMLERİN YAPI TAŞLARI: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BİLİNCİNİN EKSENİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM KARARLARININ PSİKOLOJİK YANSIMALARI Bu tez çalışması, tüketicilerin sürdürülebilir tüketim davranışlarını şekillendiren bilişsel ve duygusal faktörleri çok boyutlu bir perspektiften incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın problem alanı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde kaynakların hızla tükenmesi, çevre kirliliği, toplumsal eşitsizlik, ekonomik dengesizlikler ve gelir eşitsizliklerinin artması gibi problemlerin bireysel tüketim tercihleriyle nasıl örtüştüğü sorusuna odaklanmaktadır. Bu çerçevede araştırmada, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik bilincinin sürdürülebilir tüketim davranışları üzerindeki etkileri ile algılanan tüketici etkinliğinin (ATE) kısmi aracılık rolü araştırılmış; ayrıca çevrimiçi alışverişin sürdürülebilir tüketim davranışları ile mutluluk, yaşam memnuniyeti ve öznel zindelik gibi iyi oluş boyutlarıyla ve tüketici suçluluğu ile olan ilişkilerde düzenleyici bir faktör olarak işlevi incelenmiştir. Bu bağlamda tez çalışması, çeşitli değişkenleri bir arada inceleyerek, sürdürülebilirlik odaklı tüketim kararlarının çok yönlü bir analizini sunmayı amaçlamaktadır. Böylece, bireylerin sürdürülebilir tüketim eğilimlerine ilişkin karmaşık dinamiklerin anlaşılması ve kuramsal yaklaşımlarla ilişkilendirilmesi hedeflenmiştir. Tez çalışmasının amaçları doğrultusunda farklı sosyoekonomik ve demografik özelliklere sahip katılımcılardan çevrimiçi anket yöntemiyle elde edilen nicel veri seti ve geliştirilen hipotezler yapısal eşitlik modellemesi (YEM) gibi çok değişkenli istatistiksel teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilirlik bilincinin hangi boyutlarda daha güçlü olduğunu ve tüketici davranışlarının çok boyutlu bir yaklaşımla incelenmesi gerektiğini göstermesi bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUILDING BLOCKS OF CONSCIOUS CHOICES: PSYCHOLOGICAL REFLECTIONS OF SUSTAINABLE CONSUMPTION DECISIONS IN THE CONTEXT OF SUSTAINABILITY CONSCIOUSNESS This thesis aims to examine the cognitive and emotional factors shaping consumers' sustainable consumption behaviors from a multidimensional perspective. The research problem focuses on how individual consumption preferences align with issues such as the rapid depletion of resources, environmental pollution, social inequality, economic imbalances, and growing income disparities, particularly in developing countries. Within this framework, the study investigates the effects of environmental, social, and economic sustainability consciousness on sustainable consumption behaviors, along with the partial mediating role of perceived consumer effectiveness (PCE). Additionally, it examines the role of online shopping as a moderating factor in the relationship between sustainable consumption behaviors and well-being dimensions, such as happiness, life satisfaction, and subjective well-being, as well as consumer guilt. In this context, the thesis aims to provide a comprehensive analysis of sustainability-oriented consumption decisions by simultaneously examining various variables. Thus, it seeks to understand the complex dynamics of individuals' tendencies toward sustainable consumption and relate these dynamics to theoretical approaches. In line with the objectives of the study, a quantitative dataset was collected through an online survey from participants with diverse socioeconomic and demographic characteristics. The developed hypotheses were analyzed using multivariate statistical techniques such as structural equation modeling (SEM). The findings of the study are significant in terms of demonstrating the dimensions in which sustainability consciousness is stronger in developing countries and emphasizing the necessity of a multidimensional approach to consumer behaviors.