Tavuk kümesi atıklarından elde edilen peletlerin ısısal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of thermal properties of pellets obtained from chicken coop wastes
- Tez No: 934754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GEDİZ UĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tavuk kümesi altlığı, Klinoptilolit, Biyokütle enerjisi, Peletleme, Termogravimetrik analiz (TGA), Chicken Coop Waste, Clinoptilolite, Biomass energy, Pelletization, Thermogravimetric analysis (TGA)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Nüfus artışı ve kentleşme, organik atıkların yönetimini zorlaştırarak çevreye ve ekonomiye zarar veren önemli sorunlara yol açmaktadır. Organik atıkların enerji üretimi için değerlendirilmesi, bu sorunlara sürdürülebilir bir çözüm sunmaktadır. Yüksek enerji potansiyeline sahip bir biyokütle kaynağı olan tavuk kümesi altlığı, enerji üretimi için mükemmel bir kaynak sunmaktadır. Ancak, doğrudan kullanımı zararlı gaz salınımlarına neden olabilir. Bu çalışmada, tavuk kümesi atıkları klinoptilolit ile birleştirilerek farklı elek boyutlarında (KA90K10-3 mm, KA90K10-5 mm ve KA90K10-8 mm) peletler üretilmiş ve klinoptilolit katkısının peletlerin ısısal özellikleri üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Peletleme işlemi, biyokütlenin taşıma ve depolama verimliliğini artırarak enerji dönüşüm süreçlerinde daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda, tavuk kümesi atıklarının peletlenmesi çevresel etkilerin azaltılmasına ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine önemli bir katkı sağlamaktadır. Peletlerin nem içeriği, kül oranı ve karbon içeriği TGA (Termogravimetrik Analiz) yöntemiyle analiz edilmiş, termal ve oksidatif kararlılık özellikleri değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, klinoptilolit katkısının peletlerin enerji verimliliğini ve kalitesini artırdığını göstermektedir. KA90K10-3 mm peletleri yüksek sıcaklıklarda üstün termal performans sergilerken, KA90K10-5 mm ve KA90K10-8 mm peletleri de enerji verimliliğinde artış göstermiştir. Bu bulgular, tavuk kümesi atıklarının klinoptilolit ile birleştirilerek daha verimli ve çevre dostu bir şekilde enerji üretimi için kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. Çalışma, tavuk kümesi atıklarının enerji üretiminde çevre dostu ve verimli bir şekilde değerlendirilmesine yönelik yeni bir yaklaşım sunmaktadır. Sonuçlar, biyokütle enerjisinin sürdürülebilir bir şekilde potansiyelinin artırılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Population growth and urbanization complicate the management of organic waste, leading to significant environmental and economic problems. Utilization of organic waste for energy production offers a sustainable solution to these problems. Chicken coop litter, a biomass source with high energy potential, offers an excellent source for energy production. However, its direct utilization can cause harmful gas emissions. In this study, chicken coop litter was combined with clinoptilolite to produce pellets with different sieve sizes (KA90K10-3 mm, KA90K10-5 mm and KA90K10-8 mm) and the effects of clinoptilolite addition on the thermal properties of the pellets were analyzed. The pelletizing process increases the transportation and storage efficiency of biomass and enables it to be used more efficiently in energy conversion processes. In this context, pelletization of chicken coop waste makes an important contribution to reducing environmental impacts and developing renewable energy sources. The moisture content, ash content and carbon content of the pellets were analyzed by TGA (Thermogravimetric Analysis) method and their thermal and oxidative stability properties were evaluated. The results of the research show that clinoptilolite additive improves the energy efficiency and quality of the pellets. KA90K10-3 mm pellets exhibited superior thermal performance at high temperatures, while KA90K10-5 mm and KA90K10-8 mm pellets also showed an increase in energy efficiency. These findings suggest that chicken coop waste can be combined with clinoptilolite and used for energy production in a more efficient and environmentally friendly way. The study presents a new approach to utilize chicken coop waste for energy production in an environmentally friendly and efficient manner. The results contribute to increasing the potential of biomass energy in a sustainable way.