Öğretmenlerin mentörlük becerilerinin incelenmesi ((KKTC örneği)
- Tez No: 934768
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ÇİFTGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kıdemli öğretmen, mentörlük, mentörlük becerileri, mesleğe yeni başlayan öğretmen, Senior teacher, mentöring, mentöring skills, teacher new to the profession
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bu araştırma; öğretmenlerin mentörlük becerilerinin incelenmesine (KKTC örneği) yönelik öğretmen görüşleri alınarak belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma görüşme yönteminin kullanıldığı nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında KKTC'de bulunan 6 ilçe; Lefke, Lefkoşa, Güzelyurt, Girne, İskele ve Mağusa bölgelerinde bulunan Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'na bağlı olan eğitim kurumlarının olduğu toplamda 15 düz lise/kolejlerin bulunduğu ve bu düz lise/kolejlerde görev yapan 21 öğretmenden oluşmaktadır. Bu çalışmanın bir parçası olarak amaçlı örnekleme türleri arasında maksimum çeşitlilik dikkate alınmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı, araştırmacının alan yazın incelemesi ve uzman görüşlerini alarak hazırlamış olduğu yarı yapılandırılmış 2 görüşme formudur. Bu sorular aracılığı ile düz lise/kolejlerde görev yapan öğretmenlerin mentörlük becerilerine yönelik öğretmen görüşleri ortaya konmuştur. Araştırmada, katılımcıların görüşleri içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarında, araştırmaya katılan katılımcıların mentörlük becerilerine yönelik sorunlara ve çözüm önerileri verilmiştir. Öğretmenlerin mentörlük becerilerine yönelik verilen bilgilerin olumlu yönde ilerlediklerini ortaya koymuşlardır. Bu sonuçlardan yola çıkarak, bazı eksiklikleri olduğu görülüp bundan dolayı ileride yapılacak olan çalışmalara öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research; It aims to determine the teachers' mentöring skills by taking teachers' opinions on examining them (TRNC example). The research is a qualitative study using the interview method. The study group of the research consists of 6 districts in TRNC in the 2023-2024 academic year; There are a total of 15 regular high schools/colleges, which are educational institutions affiliated with the Ministry of National Education and Culture, located in the Lefke, Nicosia, Guzelyurt, Kyrenia, Iskele and Famagusta regions, and it consists of 21 teachers working in these regular high schools/colleges. Maximum variation across purposive sampling types was taken into account as part of this study. The data collection tool of the research is two semi-structured interview forms prepared by the researcher by reviewing the literature and taking expert opinions. Through these questions, teachers' opinions regarding the mentöring skills of teachers working in regular high schools/colleges were revealed. In the research, participants' opinions were analyzed using the content analysis method. In the research results, problems and solution suggestions regarding the mentöring skills of the participants in the research were given. They revealed that the information provided about teachers' mentöring skills was progressing in a positive direction. Based on these results, it was seen that there were some deficiencies and therefore suggestions were given for future studies.