İran İslam Cumhuriyeti ve Afganistan'da anayasayı koruma yöntemlerinin karşılaştırmalı bir analizi
Comparative analysis of constitutional protection methods in the İslamic Republic of Iran and Afghanistan
- Tez No: 934792
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İran Anayasası, İran'da Anayasal Gelişme, Afganistan Anayasası, Afganistan'da Anayasayı Koruma Yöntemleri, Iranian Constitution, Constitutional Development in Iran, Constitution of Afghanistan, Methods of Preserving the Constitution in Afghanistan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
“İran İslam Cumhuriyeti ve Afganistan'da Anayasayı Koruma Yöntemlerinin Karşılaştırmalı Bir Analizi”adı altında ele alına bu çalışma genel anlamda anayasal ilkeleri ve İran ile Afganistan'da anayasal gelişmelerin tarihi seyrini ve son olarak da yürürlükte olan anayasaları çerçevesinde anayasayı koruma yöntemleri irdelenmeye çalışılmıştır. İran İslam Cumhuriyeti, 19. yüzyıldan sonra yaşanan fikri gelişmeler çerçevesinde 1907'deki meşrutiyet devrimi ile ilk anayasasın yaparken, 1979'deki İran İslam Devriminden sonra değiştirmiş ve hala aynı anayasa yürürlüktedir. Afganistan ise en fazla rejim değiştiren ve bu doğrultuda en fazla anayasa değiştiren bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk anayasasını 1923'te yapan Afganistan 2004'e kadar toplam sekiz anayasa değiştirmiştir. 15 Ağustos 2021'de Taliban örgütü yeniden siyasal iktidarı ele geçirdikten sonra bu ülkede yürürlükte olan anayasayı feshetmiştir. Dolayısı ile bu ülke hala anayasasız bir ülke konumundadır.
Özet (Çeviri)
In this study, which is covered under the title of“A Comparative Analysis of the Methods of Preserving the Constitution in the Islamic Republic of Iran and Afghanistan”, it has been tried to examine the constitutional principles in general, the historical course of constitutional developments in Iran and Afghanistan, and finally the methods of protecting the constitution within the framework of their current constitutions. While the Islamic Republic of Iran made its first constitution with the constitutional revolution in 1907 within the framework of the intellectual developments experienced after the 19th century, it changed it after the Iranian Islamic Revolution in 1979 and the same constitution is still in force. Afghanistan, on the other hand, is the country that changed the most regimes and changed the constitution the most in this direction. Afghanistan, which made its first constitution in 1923, changed a total of eight constitutions until 2004. On August 15, 2021, after the Taliban took over the political power again, they abolished the constitution in force in this country. Therefore, this country is still a country without a constitution.