RFID desteğiyle tıbbi cihaz yönetim süreci tasarımı
Medical device management process design with RFID support
- Tez No: 934935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: RFID, Tıbbi Cihaz, Kalite Yönetimi, RFID, Medical Device, Quality Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Rfıd Desteğiyle Tıbbi Cihaz Yönetim Süreci Tasarımı Cansın LEBE Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Toplam Kalite Yönetimi Anabilim Dalı Kalite Yönetimi Programı İşletmeler için olmazsa olmaz bir süreç olan malzeme yönetim süreci, geliştirilmek için birçok araştırmaya konu olmuştur. Belli bir kaliteye ulaşıp işletmeler için verimli ve etkin duruma getirilmesi için standartlara uyumunun sağlanması gerekmektedir. Çok sayıda alt süreçlere sahip olan malzeme yönetim sürecini sahip olduğu değişkenleriyle anlatarak, sağlık kurumlarındaki malzeme yönetim süreçlerinden bahsedilmiştir. Tıbbi cihaz yönetim süreci de bu temel sürecin bir parçasıdır. Günümüzde sağlık kurumlarında kullanılan tıbbi cihaz yönetim süreçleri ve bu süreçlerin iyileştirilmesi gereken yanları anlatılmıştır. Malzeme yönetim sistemlerinde kullanılan modern yöntemler açıklanmış. Bu yöntemlerden RFID teknolojisinin tıbbi cihaz yönetim sürecinde kullanılarak iyileştirmeler yapılması amaçlanmıştır. Bu iyileştirmelerin RFID desteği ile nasıl uygulanacağı ve uygulamada hangi donanımların kullanılacağından bahsedilmiştir. Son olarak iyileştirme adına yapılan bu RFID destekli uygulamaların neden yapılması gerektiği ve uygulama sonrasında hangi sonuçların ortaya çıkacağı bir neden-sonuç analizi ve kalite araçlarından biri olan Balık Kılçığı (Ishikawa) diyagramı ile desteklenmiştir. Yapılan bu çalışmada; sağlık kurumlarındaki tıbbi cihaz yönetim süreci RFID teknolojisiyle desteklendiğinde kayıp ve çalınmaların azalacağı, tıbbi cihazların verimli ve etkin bir şekilde kullanılacağı, personel ve hasta güvenliğinin sağlanacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Medical Device Management Process Design with RFID Support Cansın LEBE Dokuz Eylul University Graduate School of Social Sciences Department of Total Quality Management Quality Management Program Material management, an indispensable process for enterprises, has been the subject of extensive research to improve its efficiency and effectiveness. Achieving standardization is crucial for reaching a level of quality that ensures operational efficiency. This paper discusses the material management processes in healthcare institutions, detailing the sub-processes and variables involved. The medical device management process, a subset of this fundamental process, is elaborated upon, with a focus on current practices and areas requiring improvement in healthcare institutions. Modern methods employed in material management systems are explained, highlighting the use of RFID technology to improve the medical device management process. The study outlines how these improvements can be implemented with RFID support and describes the required hardware for such applications. Finally, the rationale behind these RFID-supported implementations and the outcomes they yield are presented through cause-and-effect analysis, supported by a Fishbone (Ishikawa) diagram as a quality tool. The findings of this study indicate that RFID technology in the medical device management processes of healthcare institutions reduces losses and thefts, ensures efficient and effective utilization of medical devices, and enhances both staff and patient safety.