Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde işçi sendikacılığı ve siyaset ilişkisi (2002-2023)
The relationship between trade unionism and politics during the Justice and Development Party period (2002-2023)
- Tez No: 934956
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Adalet ve Kalkınma Partisi, Neoliberalizm, Muhafazakârlık, Sendika, Siyaset, Justice and Development Party, Neoliberalism, Conservatism, Trade Union, Politics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Bu çalışmada 2002-2023 yılları arasında Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri döneminde (2002-2023) işçi sendikacılığı ile siyaset arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Bu tezde Adalet ve Kalkınma Partisi ve hükümetlerinin işçi sendikalarıyla kurduğu ilişkinin niteliği ve bu ilişkinin Türkiye'de sendikal hareketin dönüşümüne nasıl yansıdığı analiz edilecektir. Bu değerlendirme yapılırken, Türkiye'de işçi sendikalarının siyasetle kurduğu ilişkilerin tarihsel arka planı da dikkate alınacaktır. Dönemin sendika-siyaset ilişkilerini anlayabilmek ve bu dönemdeki hükümet politikalarının çalışma ilişkileri üzerindeki etkilerini kavrayabilmek için öncelikle partinin ideolojik yönelimi (bu bağlamda muhafazakârlık) ile benimsediği ekonomi politikaları (bu bağlamda neoliberalizm) incelenmiştir. Bu doğrultuda, Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde işçi sendikacılığının örgütlenmesi, toplu pazarlık ve grev hakkı ve ilgili mevzuat sendika-siyaset ilişkisi perspektifinden değerlendirilmiştir. Ayrıca, sendikaların siyasal süreçlerdeki tutumları, toplumsal olaylara verdikleri tepkiler ve siyasi iktidarla kurdukları ilişkiler analiz edilerek, bu dönemdeki sendikacılık ve siyaset ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışma, Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde sendikal alanın nasıl dönüştürdüğü ve siyasal, ideolojik yönelimlerin ve izlenen ekonomi politikalarının sendika siyaset-ilişkisini nasıl şekillendirdiği önceki dönemlerle karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relation between workers' unionism and politics during the Justice and Development Party (AKP) governments in the period 2002-2023 is examined. The qualities of the AKP and its governments' relation with trade unions and its effect on the transformation of the trade union movement in Turkey will be analyzed. In doing so, the historical background of the relations that unions have established with politics will also be considered. The party's ideological orientation (herein conservatism) and the economic policies (herein neoliberalism) are the first to address so as to understand the relations between the unions and politics, and to comprehend the effects of government policies on labor relations in the subject period. Accordingly, the levels of unionization, the right to collective bargaining, as well as the right to strike and related legislative changes in the AKP rule are assessed with a trade union and political relations perspective. Through an analysis of the positioning of unions in political processes, their reactions to social events and the types of relations they form with the ruling powers, the effects of these relations on the transformation of trade unions in Turkey are discussed. This study, in comparison with previous periods, analyses to what extent the Justice and Development Party has transformed the trade union landscape and reshaped the relation between unions and politics through political and ideological tendencies given and the economic policies implemented.