Edirne ili biyoklimatik konfor yapısının belirlenmesi
Determination of the bioclimatic comfort structure in Edirne
- Tez No: 935157
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Edirne İli, Peyzaj, Biyoklimatik Konfor, Sıcaklık İndisleri, Rüzgâr, Bağıl Nem, Edirne Province, Bioclimatic Comfort, Temperature İndices, Wind, Relative Humidity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, Edirne ilinin biyoklimatik konfor yapısını incelemeyi hedeflemektedir. Biyoklimatik konfor, çevresel faktörlerin bireyler üzerindeki psikolojik ve fizyolojik etkilerinin bir göstergesidir ve genellikle sıcaklık, nem, rüzgâr hızı gibi unsurlara bağlı olarak değerlendirilir. Bu çalışmada, Edirne ilinin biyoklimatik konforu, yıllık sıcaklık, bağıl nem, rüzgâr hızı, hava basıncı ve bulutluluk gibi iklim verileri kullanılarak analiz edilmiştir. İklim verileri, Edirne ili ve çevresinde yer alan meteoroloji istasyonlarından veriler toplanmış ve bu veriler ile RayMan Pro 3.1. yazılım aracı kullanılarak konfor indeksleri hesaplanmıştır. Araştırma bulguları, Edirne'deki biyoklimatik konfor seviyelerinin mevsimlere göre değişim gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle yaz aylarında konfor seviyelerinin yüksek, kış aylarında ise düşük olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, elde edilen sonuçlar, konforlu yaşam alanlarının tasarımı ve enerji verimliliği açısından önemli veriler sağlamaktadır. Edirne ilinin biyoklimatik konfor yapısının anlaşılması, yerel iklim koşullarının bireylerin yaşam kalitesine etkilerini kavrayabilmek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, konforlu yaşam alanlarının tasarımı ve bölgesel iklim yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi için değerli bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the bioclimatic comfort structure of Edirne province. Bioclimatic comfort is an indicator of the psychological and physiological effects of environmental factors on individuals and is generally evaluated based on factors such as temperature, humidity and wind speed. In this study, the bioclimatic comfort of Edirne province was analyzed using climate data such as annual temperature, relative humidity, wind speed, air pressure and cloudiness. Climate data were collected from meteorological stations in and around Edirne province and comfort indices were calculated using RayMan Pro 3.1 software tool. Research findings reveal that bioclimatic comfort levels in Edirne vary according to the seasons. It was observed that the comfort levels were particularly high in summer and low in winter. As a result, the obtained results provide important data for the design of comfortable living spaces and energy efficiency. Understanding the bioclimatic comfort structure of Edirne province is of great importance in terms of understanding the effects of local climatic conditions on the quality of life of individuals. This study provides a valuable resource for the design of comfortable living spaces and the development of regional climate management strategies.