The synergy between Islamic finance and venture capital in context of Türkiye: A new paradigm for growth
İslami finans ve girişim sermayesi arasındaki sinerji: Türkiye bağlamında yeni bir büyüme paradigması
  1. Tez No: 935191
  2. Yazar: HAKAN AKBÖRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Risk sermayesi, Girişim Sermayesi, Start-up, İslami finans, Mudaraba, Muşaraka, Venture capital, Start-up, Islamic finance, Mudarabah, Musharakah
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Girişim semayesi (VC) genç, yenilikçi ve büyüme potansiyeli taşıyan şirketlere finansman kaynak ve profosyonel destek sağlayan özkaynak temelli bir finansal enstrumandır. VC farklı kavramsal çerçevelerde ifade edilse de, temel olarak sermaye sahipleriyle ile girişimcilerin bir iş üzerinde ortaklık kurmasını sağlayan bir mekanizma olarak tanımlanmaktadır. Bu mekanizma süreç içinde farklı sektörlerde çok sayıda yenilikçi fikir somut projelere dönüştürmüş, şirketlerin büyümesinde ve kurumsallaşmasında katalizör görevi görmüştür. Tarihsel süreçte VC bireysel çabalar ve ilişkiler üzerine inşaa edilmiş bir model iken günümüz ekonomisinde başta Silikon Vadisi olmak üzere birçok teknoloji merkezinde aktif olarak kullanılan, profesyonel fonlar, yatırım ortaklıkları ve aracı kuruluşlar vasıtasıyla beslenen bir ekosistem haline gelmiştir. VC faiz ve borç temelli bir finansal araçtan ziyade ortaklık ve varlık temelli ekosistem vaad ettiği için İslami finansın ruhuna uygun bir yatırım stratejisi sunmaktadır. Dahası, VC yatırım patikası İslam ekonomisinin ortaklık temelli finansal enstrumanlarından mudarabah ve musharakah ile oldukça benzer bir program çerçevesinde işleyen bir süreçtir. Türkiye bağlamında VC, özellikle son yıllarda yabancı fonların ve yatırımcıların öne çıktığı, yerli yatırımların ise VC fonları (VCIFs) , VC yatırım ortaklıkları (VCITs), kitle fonlama platformları ve melek yatırımcı ağlarıyla ekosisteme dahil olduğu bir akış çerçevesinde işlemektedir. Türkiye'de VC ekosistemi son yıllarda atılım yapmış ve Avrupa'nın en hızlı büyüyen yatırım sahalarından birisi olmuştur. Bu atılım sürecinde Getir, Dream Games, Insider gibi girişimlere yapılan montanlı yabancı yatırımların etkili olduğu gözlemlenmiştir. VCIFs ve VCITs yatırımlarında da son yıllarda Türk Lirası bazında sert bir artış trendi yakalandığı görülmektedir. Bununla birlikte son yıllarda yaşanan döviz şoklarına karşın bu yatırım enstrumanlarının USD bazında da potansillerini korudukları gözlemlenmiştir. Yurtiçi yatırımlar detaylı olarak incelenmiş olup bilgi teknolojilerinin (IT) yanı sıra sağlık, enerji, iletişim gibi geleneksel sektörlere de yatırım yapıldığı dikkat çekmiştir. İslam finansal kuruluşlar bağlamında, katılım bankaları bankacılık sektörünün içsel koşulları sebebiyle VC yatırım süreçlerine dahil olamamaktadır. Bu içsel koşullar ele alınacak olursa, öncelikle VC bir bankacılık enstrumanı değil bir sermaye piyasası aracıdır. Bu sebeple Türkiyedeki bankacılık sisteminin tabi olduğu kanuni ve idari rejim tabi olunan yasalar, düzenleyici denetleyici kurumlar yönünden sermaye piyasası ekosisteminden ayrışmaktadır. İkinci olarak, bankacılık sektörü kısa vadeli mevduat yapısına sahip iken VC ekosistemi uzun vadeli fonlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla bankacılık sektörünündeki kısa vadeli mevduatların uzun vadeli yatırımlara yöneltilmesi vade uyumsuzluğu ve finansal rasyoların bozulması gibi bir takım finansal riskler doğurmaktadır. Üçüncü olarak VC ekosistemi çoğunlukla riskli yatıımlardan oluştuğu muhtemel başarısız yatırımlar için bankalar için itibar riskine sebebiyet verebilmektedir. Öte yandan katlım bankaları geçici musharakah gibi enstrumanlar vasıtası ile proje bazlı uygulamalarıyla ekosisteme katkı sunmaya başlamışlardır. Katılım bankacılığı sermayesi ile sürdürülen uzun vadeli girişim sermayesi yatırımları ise katılım bankalarının iştiraki olarak kurulan portföy yönetim şirketleri bünyesinde gerçekleşmektedir. Bu tezde VC-dünya ekonomisi, VC-İslam ekonomisi, VC-Türkiye ekonomisi, VC-Türkiye'deki İslami finansal kurumlar olmak üzere dört farklı bağlam üzerinde ele alınarak VC'nin Türkiye özelinde Katılım Finans Ekosistemi içindeki mevcut durumu, gelişimi ve potansiyeli ortaya konulmaya çalışılmıştır. VC'nin Türkiye Finans Sistemi içindeki durumu, açık kaynaklardan alınan verilerle desteklenmiş ve sektör paydaşları ile yapılan anket ve mülakatlarla beslenmiştir. Söz konusu bağlamlar üzerinde tezin amacı ve araştırma soruları ile uyumlu olarak gerçekleştirilen bu çalışma neticesinde sonuçlar analiz edilmiştir. Son olarak, araştırmacılara ve sektör paydaşlarına bir takım politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Venture capital (VC) is an asset-based financial instrument that provides funding and professional support to young, innovative and high-growth companies. Although VC is expressed in different conceptual frameworks today and in the past, it is basically a mechanism that enables capital owners and entrepreneurs to partner on a business. This mechanism has served as a catalyst for the growth and institutionalization of companies, turning many innovative ideas into concrete projects in the different sectors. Historically, VC was a model built on individual efforts and relationships, but in today's economy, it has become an ecosystem that is actively used in many techno-hubs, especially in Silicon Valley, and is fed by professional funds, investment partnerships and intermediary institutions. VC offers an investment strategy in line with the spirit of Islamic finance, as it promises a partnership and asset-based ecosystem rather than a financial tool based on interest and debt. Moreover, the VC investment path is a process that operates within the framework of a program quite similar to some partnership based Islamic financial instruments such as mudarabah and musharakah (m&m). In the context of Türkiye, VC operates within a framework where foreign funds and investors have notably played a prominent role in recent years. Also domestic investors become part of the ecosystem through VC funds (VCIFs), VC investment trusts (VCITs), crowdfunding platforms, and angel investor networks. Türkiye's VC ecosystem has witnessed a significant surge in recent years, positioning itself as one of the fastest-growing investment areas in Europe. The impact of substantial foreign investments, particularly in ventures like Getir, Dream Games, and Insider, has been observed during this growth phase. There has also been a sharp increase in VCIFs and VCITs in terms of Turkish Lira in recent years. Despite the currency shocks in recent years, these investment instruments have been observed to maintain their potentials in USD terms. A detailed examination of domestic investments has revealed diversification into traditional sectors such as health, energy, and communication, in addition to information technologies (IT).. In the context of Islamic financial institutions (IFIs), participation banks (PBs) cannot be involved in VC investment processes due to the internal conditions of the banking sector. Considering these internal conditions, firstly, VC is not a banking instrument but a capital market tool. Therefore, the legal and administrative framework governing the banking system in Turkiye diverges from the capital market ecosystem in terms of applicable laws and regulatory bodies. Secondly, while the banking sector has a short-term deposit structure, the VC ecosystem consists of long-term funds. As a result, directing short-term deposits from the banking sector to long-term investments leads to financial risks such as maturity mismatch and distortion of financial ratios. Thirdly, the VC ecosystem, mostly comprised of risky investments, can pose a reputation risk for banks in the event of potential unsuccessful investments. On the other hand, participation banks have started contributing to the ecosystem through project-based applications using instruments such as temporary musharakah. Long-term venture capital investments, funded by participation banking capital, take place within portfolio management companies established as subsidiaries of participation banks. In this thesis, four different contexts were studied and analyzed comparatively: VC-world economy, VC-Islamic economy, VC-Türkiye economy, VC- IFIs in Türkiye. These contexts are supported by data from open sources and also fed by surveys and interviews with industry stakeholders. In accordance with the objectives and research questions of the thesis, the findings of this study have been analyzed and assessed at its conclusion. Finally, a number of policy recommendations are presented for researchers and respective sector stakeholders.