Adölesan idiyopatik skolyoz tanılı ergenlerde akran zorbalığının değerlendirilmesi
Evaluation of peer bullying in adolescents with adolescent idiopathic scoliosis
- Tez No: 935231
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Adölesan İdiyopatik Skolyoz, Akran Zorbalığı, Anksiyete, Depresyon, Beden İmgesi, Yaşam Kalitesi, Adolescent Idiopathic Scoliosis, Peer Bullying, Anxiety, Depression, Body Image, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, adölesan idiyopatik skolyoz (AIS) tanısı almış ergenlerde akran zorbalığını değerlendirmek; AIS'in beden imgesi, benlik saygısı, yaşam kalitesi, anksiyete ve depresif semptomlar üzerindeki etkilerini incelemek ve akran zorbalığının bu psikososyal değişkenlerle ilişkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ekim 2023- Aralık 2024 tarihleri arasında İstanbul S.B.Ü. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniği'ne başvuran, 10-17 yaş aralığındaki Adölesan İdiyopatik Skolyoz (AIS) tanısı almış 100 hasta ile tipik gelişim gösteren 100 çocuktan oluşan kontrol grubunu incelemektedir. Hastalarla klinik psikiyatrik görüşme gerçekleştirilmiş ve ardından Sosyodemografik Veri Formu, Olweus Öğrenciler için Akran Zorbalığı Anketi, Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği Özbildirim Formu, Çocukluk Çağı Depresyon Envanteri, Skolyoz Araştırmaları Derneği-22 (SRS-22) Yaşam Kalitesi Ölçeği, Skolyoza İlişkin Beden İmgesi Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise Sosyodemografik Veri Formu, Olweus Öğrenciler için Akran Zorbalığı Anketi, Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği Özbildirim Formu, Çocukluk Çağı Depresyon Envanteri ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hasta grubundaki çocukların %74'ü kız, %26'sı erkekti ve yaş ortalamaları 14,2 ± 1,82 (10-17 yaş arası) idi. Hastaların Cobb açıları ortalama 30,66 ± 13,26 derece olarak ölçülmüştür. AIS tanılı ergenler, sağlıklı kontrol grubuna göre daha fazla akran zorbalığına uğramış olup doğrudan, dolaylı, sözel ve ilişkisel zorbalık türlerinin her birinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. AIS tanılı ergenlerle sağlıklı kontrol grubu karşılaştırıldığında, depresif semptomlar, anksiyete semptomları ve benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ayrıca, AIS tanılı ergenler ile sağlıklı kontrol grubu arasında zorba olma olasılığı açısından da anlamlı bir fark bulunmamıştır. Hastaların Cobb açısı arttıkça yaşam kalitesinin azaldığı ve beden imgesinin olumsuz olduğu saptanmıştır. Cobb açısı ile sosyal anksiyete arasında anlamlı bir pozitif ilişki saptanmıştır. AIS tanısı olup zorbalık kurbanı olan ergenlerin zorbalık kurbanı olmayanlara göre daha fazla depresif semptom ve anksiyete semptomları gösterdiği; benlik saygılarının ve yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu, beden imgelerinin olumsuz olduğu saptanmıştır. Lojistik regresyon analizinde; skolyozun dış görünüşte fark edilir olması, anksiyete düzeyi, benlik saygısının insanlara güvenme alt boyutu ve psikosomatik belirtiler alt boyutu akran zorbalığında kurban olma durumunun anlamlı yordayıcıları olarak bulunmuştur. Sonuç: AIS tanılı ergenlerde akran zorbalığına uğrama oranının sağlıklı ergenlere göre daha sık olduğu ve bu durumun anksiyete, depresyon, yaşam kalitesi ve beden imgesine olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, AIS tanılı ergenlerin psikososyal destek gereksinimlerini vurgulamaktadır ve tedavi sürecinde ruhsal değerlendirme ve destek uygulamalarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate peer bullying in adolescents diagnosed with adolescent idiopathic scoliosis (AIS), to examine the effects of AIS on body image, self-esteem, quality of life, anxiety, and depressive symptoms, and to investigate the relationship between peer bullying and these psychosocial variables. Materials and Methods: This study examines 100 patients diagnosed with Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) aged 10-17, who applied to the Physical Therapy and Rehabilitation Clinic of Istanbul S.B.Ü. Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between October 2023 and December 2024, along with a control group of 100 typically developing children. Clinical psychiatric interviews were conducted with the patients, followed by the administration of the Sociodemographic Data Form, Olweus Bullying/Victimization Questionnaire for Students, Childhood Anxiety Screening Scale Self-Report Form, Childhood Depression Inventory, Scoliosis Research Society-22 (SRS-22) Quality of Life Scale, Body Image Disturbance Questionnaire-Scoliosis, and Rosenberg Self-Esteem Scale. The control group completed the Sociodemographic Data Form, Olweus Bullying/Victimization Questionnaire for Students, Childhood Anxiety Screening Scale Self-Report Form, Childhood Depression Inventory, and Rosenberg Self-Esteem Scale. Results: In the patient group, 74% were female and 26% were male, with an average age of 14.2 ± 1.82 (ranging from 10 to 17 years). The average Cobb angle of the patients was measured as 30.66 ± 13.26 degrees. Adolescents with AIS experienced significantly more peer bullying compared to the healthy control group, with significant differences observed in all types of bullying: direct, indirect, verbal, and relational. No significant relationship was found between depressive symptoms, anxiety symptoms, and self-esteem when comparing adolescents with AIS to the healthy control group. Additionally, there was no significant difference between the AIS group and the healthy control group in terms of the likelihood of being a bully. It was found that as the Cobb angle increased, the quality of life decreased and body image worsened. A significant positive relationship was identified between the Cobb angle and social anxiety. Adolescents with AIS who were victims of bullying exhibited more depressive symptoms and anxiety symptoms, with lower self-esteem and quality of life, and worse body image compared to those who were not victims of bullying. In the logistic regression analysis, visible deformity due to scoliosis, anxiety levels, the“trust in others”subscale of self-esteem, and psychosomatic symptoms were found to be significant predictors of being a victim of peer bullying. Conclusion: The incidence of peer bullying is higher in adolescents with AIS compared to healthy adolescents, and this has negative effects on anxiety, depression, quality of life, and body image. These findings highlight the psychosocial support needs of adolescents with AIS and emphasize the importance of mental health evaluation and support interventions during the treatment process.