Endometrial hiperplazi ve endometrial kanserliolgularda pelvik kontrastlı manyetik rezonansgörüntüleme, frozen ve nihai patolojilerinkarşılaştırılıp frozen ve pelvik kontrastlımanyetik rezonans görüntüleme sensitivitesinindeğerlendirilmesi
Evaluation of sensitivity of pelvic contrast-enhanced magnetic resonance imaging, frozen and final pathologies in cases with endometrial hyperplasia and endometrial cancer
- Tez No: 935242
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ALKIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial hiperplazi, endometrial kanser, myometrial invazyon, manyetik rezonans görüntüleme, frozen patoloji, lenf nodu metastazı, Endometrial hyperplasia, endometrial cancer, myometrial invasion, magnetic resonance imaging, frozen pathology, lymph node metastasis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Çalışmamızda endometrial hiperplazi ve endometrial kanser hastalarında, myometrial invazyonun derinliğini ve lenf nodu tutulumunu belirlemede; manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yönteminin sensitivite ve spesifitesini nihai patoloji sonuçları ile karşılaştırmayı amaçladık. Ek olarak frozen patolojileri, myometrial invazyon derinliği açısından sensitivite ve spesifitesini nihai patoloji bulgularıyla karşılaştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Kliniği'nde 21 Mayıs 2020 - 25 Eylül 2024 tarihleri arasında endometrial hiperplazi ve endometrial kanser tanılarıyla opere edilen 200 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların hasta bilgileri hastane elektronik veri sisteminden (HBYS) retrospektif olarak tarandı. Hastaların demografik özellikleri, MRG ve patoloji sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 200 hastanın verileri analiz edildiğinde, myometrial invazyon derinliği için MRG'nin duyarlılığı %70,18, özgüllüğü %85,84, pozitif prediktivitesi (PPD) %71,43 ve negatif prediktivitesi (NPD) %85,09 olarak hesaplandı. MRG bulguları ve nihai patoloji sonuçları arasında myometrial invazyon derinliği ile ilişkili anlamlı-orta düzeyde uyum saptanmıştır (p0.05). Sonuç: Bulgular, MRG ve frozen patolojinin cerrahi planlamada birbirini tamamlayıcı rol oynadığını göstermiştir. MRG, non-invaziv olması sayesinde operasyon öncesi değerlendirmede fayda sağlarken, lenf nodu metastazlarını belirleme konusunda yetersiz kalmıştır. Frozen patoloji incelemesi ise cerrahi sırasında myometrial invazyonun hızlı bir şekilde incelenmesine imkân sağlamakta ve cerrahi evreleme açısından bize yön göstermektedir. Sonuç olarak, MRG ve frozen patoloji xii birlikte kullanıldığında tanısal doğruluk artmaktadır. Ancak lenf nodu metastazı öngörüsü açısından ek tanı yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to compare the sensitivity and specificity of magnetic resonance imaging (MRI) with final pathology results in determining the depth of myometrial invasion and lymph node involvement in endometrial hyperplasia and endometrial cancer patients. In addition, we compared the sensitivity and specificity of frozen pathology in terms of the depth of myometrial invasion with final pathology findings. Material and Methods: The study included 200 patients who underwent endometrial hyperplasia and endometrial cancer surgery at the Gynecologic Oncology Surgery Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between May 21, 2020, and September 25, 2024. Patient information of the patients included in the study was retrospectively scanned from the hospital's electronic data system (HBYS). Dermographic characteristics, MRI and pathology results of the patients were evaluated. Results: When the data of 200 patients included in our study were analyzed, the sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV) of MRI for the depth of myometrial invasion were 70.18%, 85.84%, 71.43%, and 85.09%, respectively. There was significant to moderate agreement between MRI findings and final pathology results in relation to the depth of myometrial invasion (p0.05). Conclusion: The findings showed that MRI and frozen pathology play complementary roles in surgical planning. While MRI is functional in preoperative evaluation due to its non-invasive nature, it is insufficient in detecting lymph node xiv metastases. Frozen pathology examination allows for the rapid examination of myometrial invasion during surgery and guides us in terms of surgical staging. In conclusion, the diagnostic accuracy increases when MRI and frozen pathology are used together. However, additional diagnostic methods are needed to predict lymph node metastasis.