Kronik böbrek hastalığında aneminin sıklığı, etyolojisi ve inflamasyon ile ilişkisi
Frequency, etiology of anemia in chronic kidney disease and its relationship with inflammation
- Tez No: 935241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENNUR KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Hastalığı, Anemi, Kronik İnflamasyon, Chronic Kidney Disease, Anemia, Chronic inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Garip E.; Kronik Böbrek Hastalığında Aneminin sıklığı,etyolojisi ve inflamasyonla ilişkisi; Sağlık Bilimleri Üniversitesi,İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye A.B.D.Uzmanlık Tezi; İstanbul/2025.Anemi,global bir hastalık olduğu gibi birçok hastalığın seyrinde ortaya çıkan komplikasyon olarak da tanımlanmıştır.Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya çapında %48,8 birey anemiktir.Bu hastalardaki aneminin %75'i demir eksikliği anemisidir.Türkiye'de ise anemi prevelansı yaklaşık %25 olarak saptanmıştır.PRESAM çalışmasında KBH hastalarının diyaliz öncesinde hemoglobin düzeyi 11 g/dlt altında saptanan hasta yüzdesi %68 olarak raporlanmıştır.Bu bağlamda Kronik böbrek hastalığında (KBH) anemi,beklenen komplikasyonlardan biridir.Dünya çapında farklı coğrafik bölgelerden elde edilen verilerin ortalama istatistiksel analizi KBH hastalarının dünya genelinde sıklığını %10-16 olarak göstermektedir.Kronik böbrek hastalığı seyrinde gelişen anemi mortalite ve morbitide gelişmesi açısından önemli bir risk faktörüdür.Günümüzde sosyo-ekonomik açıdan bakıldığında KBH hastalarında aneminin, hastaların yaşam kalitesini bozan unsurlardan biri olduğu görülmektedir.Kronik böbrek hastalığı seyrinde gelişen aneminin etyolojisini,sıklığını saptamayı ve anemi ile ilişkili olan kronik inflamasyon durumunu araştırmayı amaçladık.Bu tez çalışmasında 2023-2025 yılları arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye A.B.D. ile Nefroloji Bilim Dalına başvurusu olan, KBH ve anemisi olan 300 hasta analiz edilmiştir.KBH hastalarında anemi gelişiminde inflamasyon durumlarını ortaya koymak için güncel bir parametre olarak Zahorec endeksi (NLO/NLR),sistemik enflamatuar yanıt endeksi (S.I.R.I.),sistemik immün enflamasyon endeksi(S.I.I.) ve trombosit lenfosit oranı (PLR) incelenmiştir.2001 yılında Zahorec tarafından inflamasyonun bir göstergesi olarak kullanılabileceğini önerdiği (NLR/NLO) nötrofil lenfosit oranı ve trombosit lenfosit oranı (PLR) kullanılarak KBH hastalarında ortaya çıkan anemi ile enflamasyonun arasında ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık.Çalışmamızda ayrıca KBH hastalarında gelişen aneminin sıklığını ve anemi tanısına için önerilen testlerin hangi oranda yapıldığına ilişkin verileri ortaya koyduk.Bu bağlamda ferritin tetkik edilme oranı %87 iken vitamin B12 test yüzdesi %42,4 , folat test yüzdesi %41,7 ,demir ve total demir bağlama kapasitesi ise %49,4 yüzdesi ile tetkik edilmiştir. Yaptığımız tezde KBH'a neden olan patolojiler istatistiksel olarak değerlendirilmiş olup denekler arasında en çok %35 ile (n=96) diyabetes mellitus saptanmıştır.İkinci en sık patoloji ise %27 ile (n=67) hipertansiyon ve sonrada %8'inde (n=24) glomerüler patolojiler bulunmuştur. Sonuç olarak anemisi olan KBH hastalarının klinik takiplerinde klasik parametrelerin yanında kronik inflamasyonunda değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Garip E.; Frequency, etiology of anemia in chronic kidney disease and its relationship with inflammation; Istanbul Education and Research Hospital, Department of Internal Medicine, Specialization Thesis; Istanbul, 2025. Anemia is defined as a global disease as well as a complication that occurs in the course of many diseases. According to the World Health Organization data, 48.8% of individuals worldwide are anemic. 75% of the anemia in these patients is iron deficiency anemia. In Turkey, the prevalence of anemia was found to be approximately 25%. In the PRESAM study, the percentage of patients with a hemoglobin level below 11 g/dlt before dialysis in CKD patients was reported as 68%. In this context, anemia is one of the expected complications in chronic kidney disease (CKD). Anemia developing in the course of chronic kidney disease is an important risk factor for mortality and morbidity. Today, when viewed from a socio-economic perspective, it is seen that anemia in CKD patients is one of the factors that impairs the quality of life of the patients. We aimed to determine the etiology and frequency of anemia developing in the course of chronic kidney disease and to investigate the chronic inflammation status associated with anemia. In this thesis study, 300 patients with CKD and anemia who applied to the Department of Internal Medicine and the Department of Nephrology of Istanbul Education and Research Hospital between 2023-2025 were analyzed. In order to reveal the inflammatory status in the development of anemia in CKD patients, systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammatory response index (SIRI), neutrophil-lymphocyte ratio (NLR/NLR) and platelet-lymphocyte ratio (PLR) were investigated as current parameters. We aimed to reveal the relationship between the neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-lymphocyte ratio (PLR), which were presented as an indicator of inflammation by Zahorec in 2001, and anemia occurring in CKD patients. In our study, we also revealed the examination rates of the tests that should be requested for the etiological evaluation of patients with anemia. In this context, the ferritin examination rate was 87%, vitamin B12 examination rate was 42.4%, folic acid examination rate was 41.7%, and iron and total iron binding capacity were examined at a rate of 49.4%. When the reasons for the patients' CKD were examined; 35% (n=96) developed diabetes mellitus, 27% (n=67) hypertension, and 8% (n=24) glomerulonephritis-related CKD. As a result, we believe that it is important to evaluate chronic inflammation in addition to classical parameters in the clinical follow-up of CKD patients with anemia.