Lise öğrencilerine uygulanan dinamik ve statik germelerin fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of dynamic and static stretching applied to high scholl students on physical and physiological parameters
  1. Tez No: 935272
  2. Yazar: SÜLEYMAN KOŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TATLICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çeviklik, Dinamik, Esneklik, Flamingo, Statik, Flexibility, Agility, Flamingo, Dynamic, Static
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmanın amacı lise öğrencileri arasından seçilmiş yaşları 15-16 arasında değişen erkek bireylerden oluşan gruplarda statik ve dinamik germelerin fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerinde etkisinin incelenmesidir. Bu çalışmaya, lisede öğrenim görmekte olan toplam 36 erkek öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcılar rastgele olarak üç gruba ayrılmıştır: statik germe grubu (n = 12), dinamik germe grubu (n = 12) ve kontrol grubu (n = 12). Çalışmanın başlangıcında tüm katılımcılara ön test olarak şu değerlendirmeler uygulanmıştır: Otur-Uzan Esneklik Testi, T-Çeviklik (Agility) Testi, Flamingo Denge Testi, Dikey Sıçrama Testi ve 20 Metre Sürat Testi. Ön testlerin ardından deney gruplarındaki katılımcılar, sekiz hafta boyunca haftada iki gün gerçekleştirilen beden eğitimi derslerinde ilgili germe egzersizlerine (statik veya dinamik) dahil edilmiştir. Kontrol grubundaki katılımcılar ise herhangi bir germe protokolüne katılmamış, yalnızca rutin beden eğitimi derslerine devam etmiştir. Sekiz haftalık uygulama süreci sonunda, tüm katılımcılara aynı testler tekrar uygulanarak son test verileri elde edilmiştir. Verilerin istatistiki analizlerinde SPSS 25 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya ait verilerin normal dağılımları Shapiro-Wilk testi ile test edilmiştir. Normal dağılmayan veri setleri için çarpıklık ve basıklık değerleri kontrol edilmiş ve ± 2 içindekilerin normal dağıldığı kabul edilmiştir. Normal dağılım gösteren veriler için ikili değişkenlerde paired sample t testi, 2'den fazla değişken karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi (Anova) kullanılmıştır. Farklılıkların hangi gruplardan kaynaklandığının tespitinde ise post hoc testlerden LSD testi kullanılmıştır. Statik grupta dikey sıçrama değerleri anlamlı düşerken, esneklik ve denge parametrelerinde anlamlı geliştiği görülmüştür farka rastlanmıştır (p0,05). Sonuç olarak, dinamik germe egzersizlerinin, esneklik, çeviklik, denge ve dikey sıçrama gibi fiziksel performans parametreleri üzerinde statik germeye kıyasla daha belirgin ve olumlu etkiler sağladığı görülmüştür. Bu doğrultuda, özellikle ergen bireylerle yürütülen beden eğitimi ve antrenman programlarında dinamik germelere öncelik verilmesi, fiziksel performansın artırılmasında etkili bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of static and dynamic stretching on physical and physiological parameters in groups of male high school students aged between 15 and 16. A total of 36 male high school students voluntarily participated in the study. Participants were randomly assigned into three groups: a static stretching group (n = 12), a dynamic stretching group (n = 12), and a control group (n = 12). At the beginning of the study, all participants were administered the following pre-tests: Sit-and-Reach Flexibility Test, T-Agility Test, Flamingo Balance Test, Vertical Jump Test, and 20-Meter Sprint Test. Following the pre-tests, the participants in the experimental groups took part in either static or dynamic stretching exercises during physical education classes, twice a week for a total duration of eight weeks. The control group continued with their regular physical education classes without participating in any specific stretching protocol. At the end of the eight-week period, the same tests were re-administered to all participants to obtain post-test data. Statistical analyses of the data were conducted using the SPSS 25 software package. Normality of the data distributions was tested using the Shapiro-Wilk test. For data sets that did not follow a normal distribution, skewness and kurtosis values were examined, and values within the ±2 range were considered to meet the assumption of normality. For normally distributed data, paired sample t-tests were used for pairwise comparisons, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for comparisons involving more than two groups. In cases where significant differences were identified, the LSD post hoc test was applied to determine the source of the differences. In the static stretching group, while vertical jump performance significantly decreased, improvements were observed in flexibility and balance parameters (p < 0.05). In the dynamic stretching group, significant improvements were found in vertical jump, flexibility, agility, and balance (p < 0.05). No statistically significant differences were observed in the control group (p > 0.05). In conclusion, dynamic stretching exercises were found to produce more pronounced and positive effects on physical performance parameters such as flexibility, agility, balance, and vertical jump compared to static stretching. Accordingly, prioritizing dynamic stretching in physical education and training programs for adolescents may be an effective approach to enhancing physical performance.