Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin duygusal zekâ ile imgeleme düzeylerinin mutluluk düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of emotional intelligence and imagination levels of Sports Sciences Faculty on their happiness levels
  1. Tez No: 935322
  2. Yazar: MÜCAHİT KARTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, mutluluk, sporda imgeleme, Emotional intelligence, happiness, imagery in sports
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı Bayburt Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde eğitim görmekte olan üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ ve imgeleme düzeylerinin mutluluk düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Bayburt Üniversitesi, örneklemini ise 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında Bayburt Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 303 öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri anket yöntemiyle toplanmıştır. Anket formu hazırlanırken ilgili alanyazın dikkatli şekilde incelenmiştir. Anket formu hazırlanırken uzman görüşü de alınmıştır. Veri toplama amacıyla anket formu kullanılacak olup bu anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak ise; Demografik Bilgi Formu, 21 sorudan oluşan Sporda İmgeleme Envanteri, 7 sorudan oluşan Oxford Mutluluk Ölçeği ve 41 sorudan oluşan Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zekâ Ölçeğidir. Veriler, SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Veri analizi sonucunda katılımcıların spor yaşı arttıkça imgeleme ve mutluluk puanlarında, haftalık spor yapma süresi arttıkça imgele puanlarında, sporda imgeleme düzeyleri arttıkça mutluluk ve duygusal zekâ puanlarında bir artış olduğu tespit edilmiştir. Duygusal zekâ puanı mutluluk düzeyini %18,7 oranında açıklamaktadır. İmgeleme alt boyutlarından Bilişsel İmgeleme, Motivasyonel genel ustalık ve Motivasyonel genel uyarılmışlık alt boyutları mutluluk düzeyini %17,1 oranında açıklamaktadır. Sonuç olarak duygusal zekanın ve sporda imgeleme envanterinin alt boyutları olan Bilişsel İmgeleme, Motivasyonel genel ustalık ve Motivasyonel genel uyarılmışlığın mutluluğu yordayan önemli değişkenler olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of emotional intelligence and imagery levels of university students studying at Bayburt University Faculty of Sport Sciences on their happiness levels. The universe of the study is Bayburt University and the sample consists of 303 students studying at Bayburt University Faculty of Sport Sciences in the 2023-2024 Academic Year. The data of the study was collected by survey method. The relevant literature was carefully reviewed while preparing the survey form. Expert opinion was also obtained while preparing the survey form. A survey form will be used for data collection purposes and this survey form consists of three parts. The data collection tools in the study are Demographic Information Form, Sports Imagery Inventory, Oxford Happiness Scale and Revised Schutte Emotional Intelligence Scale. The data were analyzed with SPSS 25 package program. As a result of the data analysis, it was determined that as the participants' sports age increased, there was an increase in imagery and happiness scores, as the weekly sports activity time increased, there was an increase in imagery scores, and as the imagery levels in sports increased, there was an increase in happiness and emotional intelligence scores. Emotional intelligence score explains 18.7% of happiness level. Cognitive imagery, motivational general mastery and motivational general arousal sub-dimensions of imagery explain 17.1% of happiness level. As a result, it can be stated that the sub-dimensions of emotional intelligence and imagery inventory in sports, Cognitive imagery, motivational general mastery and motivational general arousal, are important variables that predict happiness.