Tüketici yenilikçilik eğilimi ile satın alma niyeti ilişkisinde Instagram reklamlarının aracılık rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the mediating role of Instagram ads in the relationship between consumer innovativeness tendency and purchase intention
- Tez No: 935321
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLBER ULAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Instagram reklamları, tüketici davranışları, satın alma niyeti, yenilikçi ürünler, sosyal medya pazarlaması, Instagram Ads, Consumer Behavior, Purchase Intention, Innovative Products, Social Media Marketing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Sosyal medya, tüketicilerin alışkanlıklarını derinden etkileyen bir güç haline gelirken, Instagram ise bu alanda en popüler platformlardan biri olarak öne çıkmıştır. Bu araştırma, Instagram reklamlarının, özellikle yenilikçi ürünlerin pazarlanması sürecinde, tüketici davranışları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Türkiye'de yaşayan 500 Instagram kullanıcısıyla gerçekleştirilen anket çalışması sonucunda elde edilen veriler, nicel araştırma yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, yenilikçi tüketicilerin sosyal, işlevsel, hedonik ve bilişsel yenilikçilik özelliklerine dayalı olarak yenilik odaklı ürünlere olan ilgisinin doğrudan satın alma niyetini etkilediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, Instagram reklamlarının ilgi, içerik, motivasyon, güvenilirlik ve inanç boyutları, yenilikçi tüketicilerin satın alma niyetini güçlendirmektedir. Bu durum, Instagram'ın markalar için etkili bir pazarlama aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, Instagram reklamlarının tüketici davranışları üzerindeki önemli etkisini ortaya koymakta ve markaların bu bulguları dikkate alarak Instagram'ı pazarlama stratejilerinin merkezine yerleştirmeleri gerektiğini göstermektedir. Markalar, Instagram'da hedef kitlelerine ulaşmak için kişiselleştirilmiş reklamlar, etkileşimli içerikler ve influencer iş birlikleri gibi stratejileri kullanarak daha etkili sonuçlar elde edebilirler. Ayrıca, sürekli değişen sosyal medya trendlerini takip etmek ve reklam kampanyalarını bu trendlere göre güncellemek, markaların rekabet avantajı elde etmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
As social media has become a force that deeply influences consumers' habits, Instagram has emerged as one of the most popular platforms in this field. This study aims to examine the impact of Instagram ads on consumer behavior, especially in the marketing of innovative products. The data obtained from a survey of 500 Instagram users living in Turkey were analyzed using quantitative research methods. The research findings reveal that innovative consumers' interest in innovation-oriented products based on social, functional, hedonic and cognitive innovativeness directly affects purchase intention. Moreover, the dimensions of interest, content, motivation, credibility, and belief of Instagram ads reinforce the purchase intention of innovative consumers. This suggests that Instagram is an effective marketing tool for brands. In conclusion, this research reveals the significant impact of Instagram ads on consumer behavior and suggests that brands should consider these findings and place Instagram at the center of their marketing strategies. Brands can achieve more effective results by using strategies such as personalized ads, interactive content and influencer collaborations to reach their target audience on Instagram. In addition, following the ever-changing social media trends and updating advertising campaigns accordingly will help brands gain a competitive advantage.