Sentrifugal kan pompalarında hemoliz indeksinin, eritrositlerin mekanik hasarıyla mikroskobik olarak öngörülmesi
Microscopic prediction of hemolysis index in centrifugal blood pumps by mechanical damage to erythrocytes
- Tez No: 935519
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM ERİNÇ SİLİSTRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: eritrosit deformasyonu, eritrositlerin mikroskopta incelenmesi, hemoliz hasarı, sentrifugal pompa, erythrocyte deformation, microscopic examination of erythrocytes, haemolysis damage, centrifugal pump
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Teknikleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Teknikleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Açık kalp cerrahi operasyonlarının güvenli bir şekilde gerçekleşebilmesi için kalbin, belirli bir süre durdurulması gerekmektedir. Bu süreçte, operasyonun güvenliği; kalbi ve akciğeri destekleyecek bir cihaz olan özel bir perfüzyon sistemi ile gerçekleşmektedir. Hastanın operasyon sırasında yaşamsal fonksiyonlarının devam edebilmesini sağlayan bu cihaz kalp-akciğer makinesi olarak adlandırılmaktadır. Açık kalp ameliyatlarında kullanılan pompa ve hatlardaki yabancı yüzey gibi etkilerden dolayı kanın travmaya uğraması sonucunda hemoliz oluşabilmektedir. Ancak ameliyat sonrası hemolizin devamı çok sık karşılaşılan bir tablo değildir. Hemolizi meydana getiren en önemli sebeplerden biride kan dolaşımında kullanılan sentetik materyale çarpan eritrositlerin travmaya uğramasıdır. Senrifugal pompalar hemolizi minimum seviyeye indirmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda hemoliz seviyesi ile eritrosit harabiyetinin bağlantılı olarak değişiklik gösterdiği sonucuna varılmıştır. Hemolizin belirlenmesi için uygulanan testler zaman açısından uzun sürmekte ve maliyet açısından problem oluşurmaktadır. Bu sebeple; hemoliz hasarının ve eritrosit deformasyonunda meydana gelen farklılıkların mikroskopta incelenerek belirlenmesi daha kısa bir sürede tanımlanabilir olmaktadır. Çalışmamızda, kliniklerde de kullanılmak için geliştirilen bir setrifugal pompa başlığı ile çalışma yapılmıştır. Enjeksiyon yöntemi yardımıyla, polikarbon baskı ile alt ve üst kapakların oluşturulduğu, impeller (çark) olarak 3D printer ile SLA reçine baskılı ve ortasında 9.9 mm delik olan, 5 mm neodyum mıknatıslar içeren yapıdan meydana gelen sentrifugal pompa kullanılarak kurulan kalp akciğer makinasında çalıştırılan kanın 0. Dakika, 30. Dakika, 1.saat, 2.saat, 3.saat ve 4.saat aralıklarında çalışma devam ederken ve üç yollu musluktan, enjektör yardımıyla alınmış olan kan örneklerinde hemolizin değerlendirilmesinde ana parametre olarak kullanılan; Ca (Kalsiyum), Mg (Magnezyum), Hemotokrit (Hct), Cı (Klor), K (Potasyum), Na (Sodyum), ALT (Alaninaminotransferaz), AST (Aspartataminotransferaz), LDH (Laktatdehidrogenaz) biyokimyasal parametreler incelenmiştir. Ayrıca 0. Dakika, 30. dakika, 1.saat, 2.saat, 3.saat ve 4.saat aralıklarında alınan kan örneklerinde periferik yayma ile kanın şekilli elemanlarının mikroskopta görülebilmesini sağlayan; Giemsa boyası kullanarak, eritrosit harabiyeti önerileri geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In order for open heart surgery operations to be performed safely, the heart must be stopped for a certain period of time. In this process, the safety of the operation is ensured by a special perfusion system, which is a device to support the heart and lung. This device, which ensures that the patient's vital functions can continue during the operation, is called a heart-lung machine. Haemolysis may occur as a result of blood trauma due to effects such as foreign surfaces in the pump and lines used in open heart surgeries. However, the continuation of haemolysis after surgery is not a very common picture. One of the most important causes of haemolysis is the trauma of erythrocytes hitting the synthetic material used in the blood circulation. Senrifugal pumps minimise haemolysis. As a result of the researches, it has been concluded that the level of haemolysis and erythrocyte destruction vary in relation.The tests applied for the determination of haemolysis take a long time and cause problems in terms of cost. For this reason, determination of haemolysis damage and differences in erythrocyte deformation by microscopic examination can be identified in a shorter time. In our study, a cetrifugal pump head developed for use in clinics was used. With the help of the injection method, the upper and lower valves were formed with polycarbonate printing, the impeller (impeller) was printed with SLA resin with a 3D printer and a 9.9 mm hole in the middle, consisting of a structure containing 5 mm neodymium magnets. Ca (Calcium), Mg (Magnesium), Haemotocrit (Hct), C (Chlorine), K (Potassium), Na (Sodium), ALT (Alaninaminotransferase), AST (Aspartataminotransferase), LDH (Lactatedehydrogenase) biochemical parameters which are used as the main parameters in the evaluation of haemolysis were examined in the blood samples taken from the three-way tap with the help of a syringe while the study was in progress at hour intervals. In addition, it is aimed to develop suggestions for erythrocyte destruction by using Giemsa stain, which enables the peripheral smear and the shaped elements of the blood to be seen under the microscope in blood samples taken at 0. minute, 30. minute, 1. hour, 2. hour, 3. hour and 4. hour intervals.